eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Idegen fajok lepik el az Antarktiszt

Kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy ha nem történik semmi a folyamat megállítására, idegen fajok lepik el az Antarktiszt, és tönkreteszik a fagyos földrész egyedülálló élővilágát.

Az új fajok a turistákkal, kutatókkal és felfedezőkkel érkeznek a déli kontinensre, megtelepedésüket pedig az éghajlatváltozás segíti.

Az Antarktiszt sokáig egy teljesen elszigetelt és mostoha éghajlatú földrésznek tartották, így senki sem törődött a bevándorló fajok jelentette veszéllyel. Pedig jobb lenne, ha törődnénk - hangsúlyozta egy új-zélandi kutató.

Az Antarktiszi-félszigeten megtalálták egy, az Atlanti-óceán északi részén honos rákfaj hím- és nőstény példányait is. Kutatók szerint a rákok nem tehettek volna meg ekkora távolságot az ember segítsége nélkül.

A félszigettők északra lévő György király szigeten egy kozmopolita fűfaj telepedett meg.

A probléma kezelése érdekében tervbe vették egy viselkedési irányelv bevezetését a turisták számára.

A probléma megelőzése sokkal olcsóbb, mint amennyit a kezelésére kellene költenünk - fogalmazott az egyik szakértő.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×