eur:
393.8
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Még soha nem volt ilyen meleg

A Föld hőmérséklete az utóbbi 2000 évben soha nem volt olyan magas, mint az utóbbi néhány évtizedben, és ezért a jelenségért legfőképp az ember felelős - állapítja meg az amerikai tudományos akadémia csütörtökön nyilvánosságra hozott átfogó tudományos áttekintésében, amelyet a washingtoni kongresszus felkérésére végzett el.

A közelmúltban és napjainkban tapasztalható magas hőmérséklet példa nélkül álló az utóbbi 400 évben, de lehet, hogy ez elmondható az elmúlt több ezer évhez viszonyítva is - jelentette ki a tanulmányt készítő, klímaváltozással foglalkozó vezető amerikai tudósok egy csoportja az amerikai törvényhozásban.

A XX. században nőtt a legjobban

Bolygónk északi féltekéjének felületi hőmérséklete körülbelül egy fokot emelkedett a XX. század folyamán, amit alátámasztanak a talajfuratokban, a fatörzsek évgyűrűin végzett vizsgálatok, a gleccserek visszahúzódása és egyéb természeti jelenségek - mondta Gerald North texasi földtudományi professzor, a tudóscsoport vezetője a 155 oldalas jelentés bemutatásakor.

A jelentés elkészítését Sherwood Boehlert, a képviselőház tudományos bizottságának elnöke kérte tavaly novemberben az amerikai tudományos akadémiától azzal a céllal, hogy autentikus vélemény készüljön a globális felmelegedés okozta veszély súlyossága körüli vitában.

Hokiütő görbe

A tudóscsoport megállapításai megerősítették a klímaszakértők körében jól ismert "hokiütő görbe" hitelességét. A sporteszközre emlékeztető görbe a 90-es években jelent meg és két amerikai tudós kutatási adatait alátámasztva azt illusztrálta, hogy a Föld 2000 éve nem volt olyan meleg, mint most.

A hokiütő hasonlatot azért használták, mert a hosszú évszázadok viszonylag stabil átlaghőmérséklete után, a XX. században drámai módon nőtt a felmelegedés.

A Fehér Ház szerint a védekezés munkahelyekbe kerülne

Boehlert csütörtökön kiemelte: ez a tanulmány semmi kétséget nem hagy a tudományos körökben általánosan vallott vélemény felől, miszerint a globális klímaváltozás valóban nagy veszélyt jelent.

Bush elnök kormányzata korábban azt hangoztatta, hogy a globális felmelegedés támasztotta veszély nem olyan nagy, hogy ellenlépéseket követelne meg a légszennyezés visszafogására. Az ilyen intézkedések ugyanis öt millió amerikai munkahely elveszítéséhez vezetnének - állította a Fehér Ház.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×