eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Ekcémát okozhat a macska a kisgyerekeknél

Azok a gyerekek, akik csecsemőkorukban macskával érintkeznek, nagyobb eséllyel lesznek később ekcémások, mint azok, akik nem macskás háztartásba születnek - állítják amerikai tudósok.

Az Arizónai Egyetem kutatói 486 gyermeket követtek nyomon születéstől egészen egy éves korig, hogy megtudják: van-e összefüggés a macskaszőrrel való érintkezés és az ekcéma kialakulása között.

A macskás háztartásba született 134 gyerek 28 százalékánál fejlődött ki az ekcéma 1 éves korig, míg a 286 macskamentes környezetben nevelkedő gyereknek csupán 16 százalékánál jelentkezett a bőrbetegség.

A kutatás eredményei alapján az, ha kettő vagy több kutya van egy háztartásban, nem jelentősen ugyan, de kis mértékben védelmet jelent az ekcéma kialakulása ellen.

"Más kutatások azt mutatták, hogy egyfajta védelmet jelent az allergiás megbetegedések ellen, ha valaki macskákkal vagy kutyákkal nő fel" - mondta a kutatást vezető Esmeralda Morales. "A háziállatokban ugyanis endotoxin található, amelynek hatására az immunrendszer ellenállóvá válhat az allergiákra."

Az Arizónai Egyetem kutatója megjegyezte: az is lehet, hogy a kutatás azon alanyai, akiknél egy éves korukra ekcéma fejlődött ki, később kisebb arányban lesznek allergiásak vagy asztmásak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×