eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar találmány: oltással az infarktus ellen

Egy magyar fejlesztésű eljárás oltással előzheti meg az erek elzsírosodását, elzáródását, és ezáltal az infarktust, valamint az agyvérzést. A Magyar Kardiológiai Társaság elnöke az InfoRádióban maximálisan támogatandónak nevezte a találmányt.

Zámolyi Károly professzor emlékeztetett arra, hogy az érelmeszesedés egyik oka a magas vérzsír-szint, ami miatt a vérzsír lerakódik az erek falára.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosa elmondta: a magas koleszterinszint ellen eddig is gyógyszerrel küzdöttek, de ezek csak részleges eredményt hoztak, és mellékhatásaik is vannak.

Az új módszer lényege, hogy megakadályozzák a koleszterin érfalba való bejutását és lerakódását - hangsúlyozta a kardiológiai társaság elnöke.

A kutatók egy "rosszkoleszterin-ellenes" antitestet hoznak létre, amely a szervezetbe fecskendezve megakadályozza a rossz koleszterin működését - tette hozzá.

A bizonyítás még hátra van

Zámolyi Károly szerint a kutatások nagyon előrehaladott állapotban vannak, és majd a klinikai kísérletek igazolhatják a módszer hatékonyságát.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosa kitért arra is, hogy támogatja az új módszert, mert túl durva beavatkozásnak tartja a ma elérhető értágításos megoldásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×