INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A tavaszi születésűek hajlamosabbak az öngyilkosságra

Infostart / InfoRádió
A tavasszal, vagy nyár elején született embereknél nagyobb az esély az öngyilkosságra - állítják brit tudósok. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy az év ezen időszakában több alkoholizmussal, depresszióval és hangulatbetegséggel küzdő ember születik.

A St Helen's Kórház, a Liverpooli Egyetem, és a University College London közös kutatásában összesen 26.916 angliai és walesi öngyilkosságot vizsgáltak, és azt találták, hogy az áprilisban, májusban, vagy júniusban születetteknél 17 százalékkal nagyobb az öngyilkosság kockázata, mint az őszi születésűek között.

A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a tavasszal születettek között gyakoribb a depresszió, az alkoholizmus és más hangulatbetegségek. Az öngyilkosok 10 százaléka pedig közülük kerül ki.

Emad Salib, a kutatást vezető pszichiáter szerint a háttérben az állhat, hogy az időjárás változása befolyásolhatja a magzat fejlődését a méhben, és így kihathat gyerek, illetve felnőtt korára is.

"Ahogy fejlődik a magzat, az agya különösen érzékeny bármilyen változásra az anya szervezetében. Egy fertőzés, vagy akár a hőmérséklet ingadozása befolyásolhatja az agysejtek elrendeződését" - mutat rá a Liverpooli Egyetem professzora.

A címlapról ajánljuk