eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"A televízió mindenképpen agresszívabbá tesz"

Egy amerikai kutatás szerint egy átlagos, sokat tévéző gyermek felnőtté válásáig húszezer gyilkosságot és nyolcvanezer más erőszakos jelenetet láthat képernyőn. Magyarországon is évek óta téma, hogy a gyermekek túl sok erőszakos, sőt, a valóságtól igencsak elrugaszkodott filmen és főként rajzfilmen nőnek fel.

Vekerdy Tamás pszichológus szerint nem feltétlenül a megtekintett műsorok minősége számít, hiszen a televízió mindenképpen agresszívabbá teszi a gyerekeket. A szakember szerint ennek az az oka, hogy a tévézés testileg is lebénítja a gyereket, és mert a gyermekek a mozgással képesek feldolgozni az őket érő élményeket.

A televízió ráadásul leállítja a gyerekek nagyszerű képalkotó fantáziáját, amivel mesehallgatás közben, játék közben feldolgozza élményeit, újra és újra tagolja tagolatlan benyomásait a világról és a saját belső világáról.

Vekerdy Tamás szerint fontos szempont, hogy a gyerekek mennyire vannak érzelmileg beágyazva a családjukba. Akiknek ezzel nincsen problémájuk, azoknak kevesebb problémát okoznak az erőszakos műsorok.

A pszichológus állítja: a televízió akkor nem árt, ha a szülővel együtt kiválasztott műsort korlátozott időben nézi a gyerek. A szülő szerepe nagyon fontos, ami azért is érdekes, mert a tévézés egyik legfontosabb oka az, hogy a szülőnek nincs elég ideje.

Vekerdy Tamás egy vizsgálatra utalva elmondta: a rajzfilm emeli leginkább az agressziós szintet. Elsősorban azért, mert a dramaturgiája elszakad a valóságtól. "Rohan a macska, ráugrik az egérre, az egér ellapul, a következő percben az egér felugrik és szalad tovább. Ez egy utánozhatatlan jelenet. Amit a gyerek jól tud utánozni, ott van sansz, hogy kijátssza, amit nem, ott egyszerűen felduzzad az agresszió" - mondta a pszichológus.

Vekerdy Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekkori tévézés mennyiségéből nem lehet általánosítani, hiszen a serdülőkor után az úgynevezett énerő mindenkinél másként nyilvánul meg. A szakember ugyanakkor téveszmének nevezte azt a közkeletű vélekedést, mely szerint a gyermek nehézségekkel szembesül a közösségben, ha egyes népszerű műsorokat nem néz.

"Ha mindenki azt nézi, teremtsük meg a gyereknek is a lehetőséget, hogy tudja, hogy miről van szó. Attól természetesen nem kell az egész sorozatot állandóan követnie" - mondta Vekerdy Tamás, aki szerint ha egy gyerek tinédzserkoráig nem lesz tévéfüggő, akkor ez később sem alakul ki.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×