INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

katar

foci-vb

szabályok

London, 2016. június 14.David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitánya érkezik a londoni füvespályás tenisztornára 2016. június 14-én. A bajnokságot idén június 13. és 19. között rendezik az angol fővárosban. (MTI/EPA/Hannah McKay)

David Beckham miatt darált le 10 ezer fontot egy angol komikus

Infostart

Az önmagát queerként azonosító Joe Lycett a melegikonként számon tartott David Beckham katari vébénagyköveti pozíciója miatt ragadtatta magát az extrém tettre.

Lycett egy korábban a közösségi médiában közzétett videóban választ követelt Beckhamtől arra, hogyan vállalhatta el a katari vb egyik nagykövetének pozícióját: arra szólította fel, hogy lépjen vissza ettől az állítólag 10 millió fonttal díjazott szereptől. Kilátásba helyezte már ekkor, hogy ha nem teszi meg a vb megnyitójáig, 10 ezer fontot semmisít meg, míg ha igen, akkor meleg focistákat segítő szervezeteknek adja az összeget.

Beckham nem reagált, így Lycett szivárványszínű ruhában megsemmisítette a pénzt - írja a CNN. Arra a kérdésre, hogy valódi pénzt aprított-e össze, nem válaszolt.

Melegnek lenni Katarban bűn

A katari tornát inkluzív, biztonságos eseményként írják le szervezői, ahol bőrszínre, nemre, nemzetiségre, vallásra vagy szexualitásra való tekintet nélkül mindenki jól érezheti magát. Beckham nem reagált a szerepvállalásával kapcsolatos kritikákra, melyek ez esetben azért érték, mert

Katarban illegális a homoszexualitás és három évnyi börtönbüntetéssel sújtható.

Lycett szerint David Beckham igazi melegikonná vált, mivel meleg magazinok fotózásaira mondott igent és nyíltan beszélt meleg rajongóiról. Ezek után az, hogy a nagyköveti szerepet elvállalta, sértés számukra.

Más is kritizálta Beckhamet

Lycett nem az első, aki kritizálja Beckhamet nagyköveti szerepe miatt. Az Adelaide United játékosa, Josh Cavallo, aki tavaly mondta el nyilvánosan, hogy meleg, a CNN Sportnak azt mondta: szeretné, ha Beckham az LMBTQ-közösség támogatására használná a platformját ahelyett, hogy a katari kormányt népszerűsítené.

"Ha olyasvalaki, mint David Beckham olyan szövetségessé válik, amilyennek mi szeretnénk, hogy legyen, az nagyon hasznos lehetne" - fogalmazott.

A Human Rights Watch jelentése szerint az országban a transznemű nőket akaratuk ellenére kényszerítik terápiára, amit Katar tagad.

Sok a szabály

Nemcsak a homoszexualitással kapcsolatosan szigorúak a katari szabályok, hanem a szurkolás sok területét is szabályozzák. A rajongók

nem vetkőzhetnek félmeztelenre sem,

intim testrészeiket nem mutathatják meg - külön felhívták a figyelmet arra, hogy a testfestés vagy a tetoválás nem ruha. A meccseket nem tekinthetik meg láthatóan alkoholos vagy egyéb befolyásoltság alatti állapotban. A nyilvánosan részegeskedők fél évnyi börtönre számíthatnak.

Nem lehet bevinni a stadionokba ételt, üveget, poharat, italos dobozt, palackot és felfújható tárgyakat sem. A vuvuzelákat ls a nagy méretű hangszereket szintén kitiltották a meccsekről, bár a műanyag kürtök használata megengedett. A bevitt táskáknak el kell férniük a székek alatt.

Frissítés: Lycett a közösségi médiában később elárulta: valójában nem darálta le pénzt, hanem már az eredeti felhívás időpontjában LMBTQ-szervezeteknek adományozta a 10 ezer fontot. Hozzátette azt is, egy pillanatig sem gondolta, hogy David Beckham reagál majd felhívására, üres fenyegetés volt az első perctől fogva a pénzdarálás. Amit valóban ledarált, az az Attitude melegmagazin egy példánya Beckhammel a címlapon, erre ugyanakkor engedélyt is kért a kiadványtól.

Nyitókép: MTI/EPA/Hannah McKay
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018