eur:
394.43
usd:
363.98
bux:
71179.17
2024. július 8. hétfő Ellák
A német Jamal Musiala ünnepel, miután belőtte csapata második gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Németország-Dánia mérkőzésen a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Yamal vagy Jamal, nem mindegy!

Előrehozott döntőnek tartják Németországban a Nationalelf Eb-negyeddöntőjét. A péntek este hatkor kezdődő, stuttgarti találkozón az ellenfél a torna eddigi legjobb csapata, a spanyol lesz.

Toni Kroos, a németek az előző tíz évet a Real Madrid játékosaként töltő középpályása már a torna előtt bejelentette, hogy az Eb után visszavonul. Következésképpen vagy Európa-bajnokként akasztja szögre a futballcipőjét vagy vereséggel zárja le a karrierjét. Immár csak korábbi Real Madrid-beli klubtársai közül Dani Carvajal és Joselu is kitért Kroosra a mérkőzés felvezetésében, mindketten nagyjából azt emlegették, hogy nagyon sokra tartják, de remélik, hogy a mai lesz az utolsó mérkőzése.

Maradva egy pillanatra az alig egy hete új klubszerződést aláíró, a következő szezonban a katari al-Garafánál (Németh Krisztián egykori klubjánál) futballozó Joselunál, ő a mérkőzés városában, Stuttgartban született és nőtt fel, egyébként a két keret 52 játékosából egyedüliként. A németek között négy futballista is a VfB Stuttgart tagja, de egyikük sem helyi kötődésű, Waldemar Anton pedig egyenesen a távoli Üzbegisztánban született.

Maga Kroos udvariasan 50-50 százaléknak jelölte meg az esélyeket, s ezt nagyjából osztották a szövetségi kapitányok is, akik közül Luís de la Fuente úgy vélte, nem biztos, hogy előny a hazai pálya a németek számára, mert rendezőnek lenni „kétélű penge”, ahogyan mondta. Eddig aligha volt hátránya a Nationalelfnek abból, hogy hazai pályán játszik…

A spanyol válogatottnak, a La Furia Rojának ellenben volt abból, hogy a rendező ország válogatottjával kell megmérkőznie. A világ- és Európa-bajnokságok történetében, az 1934-es olaszországi Mondialétól a 2018-as oroszországi vb-ig, kilenc alkalommal játszott a szó szerint hazai csapattal, s egyszer sem tudott nyerni!

Julian Nagelsmann (is) sokra tartja a spanyolok szélsőkettősét, dicsérte Nico Williamst és Lamine Yamalt, de hozzátette, nem Yamalra, hanem Jamalra lesz érdemes figyelni. Valóban: Jamal Musiala a németek talán legjobbja eddig a tornán, érthető, ha a kapitány, s talán még néhány tízmillió német benne bízik elsősorban.

Érdekes különbség van azt nézve, hogy a két csapat eddig mikor szerzett döntő gólokat, mikor fordította a maga javára a mérkőzéseit. A németek szenzációsan kezdtek a skótok ellen, gyorsan eldöntötték a meccset. A magyarok ellen Musiala a 22. percben szerzett vezetést, majd Gündogan a 67. percben biztosította be a győzelmet. A svájciak ellen Füllkrug a 92. percben, a dánok ellen Havertz az 53., Musiala a 68. percben talált a kapuba. A skótok elleni nyitány óta öt gólt szerzett a Nationalelf, de csak egyet az első félidőben.

A spanyolok ezzel szemben inkább mérkőzés elején jól. Minden mérkőzésüket megnyerték, mégpedig úgy, hogy legkésőbb a második félidő első negyedórájának végéra már jól álltak. A horvátok ellen már a félidőre kialakult a 3-0-s végeredmény, az olaszok elleni meccsen az 55. percben született Calafiori öngólja, az albánok ellen Ferrán Torres a 13. percben szerezte a győztes gólt, míg a georgiaiak ellen, ahol a torna során először került hátrányba a la Roja, Fabián Ruíz az 51. percben lőtte a fordítást jelentő, döntőnek bizonyuló gólt.

Luís de la Fuente tett ezzel és a cserejátékosokkal kapcsolatban egy érdekes megállapítást: az Eb-selejtezőkön a spanyolok góljainak 40 százalékát csereként beálló futballisták szerezték. A mostani Eb-n eddig mindössze egy cserejátékos által elért gólt jegyeztek, Dani Olmo lőtte a georgiaiak ellen. Részben talán ezzel is magyarázható, hogy a kapitány ragaszkodik az alaptizenegyéhez, a torna elejéhez képest a Nacho-Le Normand változtatással. Sem sérült, sem eltiltott nincs a keretben, így minden bizonnyal az Unai Simon – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri – Pedri, Fabián Ruíz – Lamine Yamal, Morata, N. Williams tizenegy kezd majd. A középpályások felállítása némileg kérdéses, elképzelhető, hogy az eddig nagy formában játszó Fabián Ruíz a megszokottnál kicsit hátrább húzódik, Rodri mellé.

A németeknél, legalábbis a sajtó szerint, marad Raum a balhátvéd, kiszorítva Schlotterbecket. Több mint valószínű, hogy bár a dánok ellen Sané kezdett, és nem is játszott rosszul, Wirtz visszatér a helyére. Ebben az esetben a Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Raum – Kroos, Andrich – Wirtz, Gündogan, Musiala – Havertz tizenegy kezd. Andrich különösen felkészült a kezdésre, már csütörtökön pinkre festette a haját.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk
Kormányinfó

Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk

Múlt héten két kormányülés is volt, a szerdai után vasárnap is sor került egyre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatott a részletekről és válaszolt az újságírói kérdésekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×