eur:
393.49
usd:
351.6
bux:
72949.64
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Völgyi Péter, a Diósgyőr vezetőedzője a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében játszott DVTK HUN-Therm - Villeneuve dAscq mérkőzésen a diósgyőri DVTK Arénában 2024. március 6-án. A DVTK 73–58-ra kikapott, így a francia együttes jutott a legjobb négy közé.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Női kosárlabda vb-előselejtező - Bejutott a magyar válogatott

A magyar női kosárlabda-válogatott a döntőben 63-47-re legyőzte Szenegál csapatát a ruandai világbajnoki előselejtezőn, így bejutott a vb selejtezőjébe.

Völgyi Péter együttese az első fordulóban éppen Szenegáltól elszenvedett kétpontos vereségét követően imponáló magabiztossággal nyerte mérkőzéseit a tornán, melynek fináléjában az afrikaiak nem tudták megszorítani, így a magyar csapaté lett a viadal egyetlen továbbjutó helye.

A torna legjobb játékosának Lelik Rékát választották.

A vb-selejtezőt 2026. március 8. és 16. között rendezik, a berlini világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n - amelynek Ausztrália adott otthont - még csak 12 együttes vett részt.

A magyarok eddig ötször szerepeltek vb-n, legutóbb, 1998-ban tizedikek lettek. A legjobb eredményük az 1957-es ötödik hely volt.

Eredmény, döntő (a torna eredményközlője alapján):

Magyarország - Szenegál 63-47 (13-12, 20-14, 16-8, 14-13)

---------------------------------------------------------

a magyar csapat legjobb dobói: Kiss 17 pont, Kányási 10, Határ 10

Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese hétfőn 63-61-es vereséggel kezdett Szenegál ellen, majd másnap 97-60-as diadalt aratott Fülöp-szigetek legjobbjai felett, csütörtökön pedig 87-66-ra verte a brazilokat, így a C csoport másodikjaként jutott tovább. A nyolccsapatos afrikai torna szombati elődöntőjében a brit válogatott várt rá, amelyet 82-59-cel búcsúztatott, főként Kiss Virág 17 pontjával.

A fináléban aztán egy ismerős ellenfél következett, ugyanis ismét Szenegállal került szembe a nemzeti csapat, amely a szombat esti elődöntőben a házigazdákat múlta felül.

A második magyar-szenegáli csata az elejétől teljesen más képet mutatott mint az első, ugyanis az afrikaiak nem támadtak le egész pályán, láthatóan sokkal fáradtabbak voltak, mint a nyitómérkőzésen. Ugyanakkor a Völgyi-csapat sem játszott nagy tempóban az első negyedben, így kifejezetten kevés pontot hozott a nyitó tíz perc, melynek végén 13-12-re vezetett a magyar csapat.

A második szakaszban sem lett nagyobb az iram, ugyanakkor a magyarok a negyed közepén fokozatosan elléptek riválisuktól, de tízpontos előnyüket nem tudták megtartani, így a nagyszünetben hét pont volt a különbség a csapatok között (33-26).

A harmadik tíz percben aztán már egyértelműen kiütközött a két együttes közötti tudáskülönbség, az afrikaiak nem tudták kihasználni erőfölényüket, a sokpasszos magyar támadások rendre tiszta dobóhelyzettel zárultak, melyek közül ugyan nem egy kimaradt, de Lelik Rékáék így is gyorsan megnyugtató, tíz pont fölötti különbséget dolgoztak ki, melyet folyamatosan növeltek, s az utolsó negyedet 49-34-es állásról kezdhették meg.

A záró periódusra nem maradtak komoly izgalmak, az enervált szenegáli válogatottnak nem volt esélye a felzárkózásra a szinte minden támadásukat az utolsó másodpercig kijátszó magyarok ellen.

A válogatott végül 16 ponttal nyerte meg a torna döntőjét, így minden célját elérte a ruandai megméretésen.

"Nagyon boldogok a csajok, akik rengeteg munkát tettek ebbe a hétbe. Hét nap alatt öt mérkőzést játszottak le, az akaratukat és a kitartásukat mutatja, hogy egy iszonyatosan fizikális ellenféllel szemben is meg tudták valósítani az elképzeléseinket" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Völgyi Péter, aki azt is elmondta, a vasárnapi meccsen az volt a legfontosabb feladat, hogy ne engedjenek olyan sok támadólepattanót Szenegálnak, mint a hétfői találkozón és ez sikerült, mert csupán nyolcat tudtak visszaszedni. - "A kulcsjátékosaik közül csak egy tudott sok pontot dobni, a többit jól megfogtuk, támadásban pedig kiismerhetetlenek, kintről, bentről veszélyesek voltunk. Nagyon elégedett vagyok."

A szakvezető arról is beszélt, hogy a folytatásra nagyon sokat adhat a csapatnak ez a torna, melyen sok mérkőzést sikerült megnyerni, ez pedig összekovácsolja az együttest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Egymást lőtte Ukrajna és Oroszország, hibrid fegyvert fejlesztettek az ukránok - háborús híreink vasárnap

Egymást lőtte Ukrajna és Oroszország, hibrid fegyvert fejlesztettek az ukránok - háborús híreink vasárnap

Az ukrán hadsereg vasárnap jelentette, hogy Oroszország az éjszaka folyamán rakéta- és dróntámadást indított Észak- és Kelet-Ukrajna ellen. A légvédelmi rendszerek a fegyverek többségét megsemmisítették, mielőtt azok elérték volna céljukat. Eközben Ukrajna és Oroszország területére lőtt, a Belgorod régióban található Rakitnoje városát ért támadásban öt polgári vesztette életét és tizenketten megsebesültek a térség kormányzója szerint. Új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen. Vasárnapi háborús híreink egy cikkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 25. 18:04
×
×
×
×