eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
PARIS, FRANCE - AUGUST 01: Imane Khelif of Team Algeria looks on after Angela Carini of Team Italy abandons the Womens 66kg preliminary round match in the first round on day six of the Olympic Games Paris 2024 at North Paris Arena on August 01, 2024 in Paris, France. (Photo by Richard Pelham/Getty Images)
Nyitókép: Richard Pelham

Nem indulhat a női bokszvébén Iman Helif

A szintén férfias kinézetű tajvani Lin Jü-tin szintén nem állhat ringbe Belgrádban.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) bejelentette, hogy jövőre Belgrádban rendezik a női világbajnokságot.

Mivel a sportág ötkarikás jövőjéről még 2025-ben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), ezért az IBA-nak és a helyi szervezőknek roppant fontos az esemény. A torna márciusban lesz, a férfiak májusi vb-helyszínéről idén év végéig döntenek.

A NOB és az IBA kapcsolata viharos. Az ötkarikás testület az IBA-t 2019-ben megfosztotta olimpiai jogaitól, például a szövetség nem szervezhette és nem rendezhette meg a 2021-es tokiói, illetve az idei párizsi játékok boksztornáját, mert az IBA vezetősége az orosz elnökkel, Umar Kremljovval az élen nem teljesítette a NOB előírásait. A NOB kijelentette, négy év múlva semmiképpen sem akarja megrendezni a boksztornát, ahogy azt a japán és a francia fővárosban tette.

Az IBA mellett tavaly létrejött egy másik nemzetközi szövetség is, de ennek egyelőre csak 42 tagszervezete van.

Thomas Bach NOB-elnök - aki jövőre távozik hivatalából - jelezte: legkésőbb 2025-ben döntenek arról, hogy az ökölvívás szerepel-e a 2028-as Los Angeles-i játékok programjában.

A múlt vasárnap zárult párizsi olimpia ökölvívótornáját beárnyékolta, hogy két olyan versenyző, az algériai Iman Helif és a tajvani Lin Jü-tin is szerepelt (és végül lett aranyérmes), akiknek szervezetében magas a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak, mégis a női mezőnyben indulhattak. Előbbi Hámori Lucát búcsúztatta a női 66 kilogrammos súlycsoport szombati negyeddöntőjében. Az IBA a két férfias kinézetű bokszolót nem engedte indulni az általa szervezett világbajnokságon kromoszóma-rendellenességek miatt.

Címlapról ajánljuk

Elindult az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat

Változatos és izgalmas programokkal várják a látogatókat a Szent István-napi rendezvénysorozat szervezői a nemzet fővárosában: a szombaton kezdődő négynapos, ingyenes fesztiválon a zenei, gasztronómiai és kulturális események célközönsége mellett a családi, illetve gyerekprogramok iránt érdeklődők is megtalálják a számukra legkedvesebb időtöltést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Gyilkos hőhullámok csapnak le Magyarországra, és a helyzet csak egyre súlyosabb lesz

Gyilkos hőhullámok csapnak le Magyarországra, és a helyzet csak egyre súlyosabb lesz

A hőség nemcsak az emberek fizikai, hanem mentális és lelki egészségére is negatív hatással van. Tudjuk, hogy a forróság a csecsemőket és az időseket veszélyezteti a leginkább, de ma már az is nyilvánvaló, hogy a tartós hőstressz az egészséges felnőttekre is kedvezőtlenül hat: csökken a koncentráció és ezzel a termelékenység, miközben emelkedik az agresszió szintje. Nő az öngyilkosságok kockázata, de még zavargások és terrortámadások is nagyobb arányban fordulnak elő, amikor tartósan nagy a meleg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×