eur:
394.33
usd:
361.15
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Kemény Dénes, a magyar válogatott év végéig hivatalban levő szövetségi kapitánya a Magyar Vízilabda Szövetség díjával a férfi vízilabda Világliga-sorozat C csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország-Olaszország találkozón Székesfehérváron 2012. november 3-án. A magyar válogatott 6-5 arányban megnyerte a mérkőzést.
Nyitókép: Kovács Anikó

Kemény Dénes a pólóelődöntő előtt: itt már nem lehet feltalálni a spanyolviaszt

Ha a horvátok vezetést szereznek, nem mehetnek el több góllal, ha meg mi megyünk több góllal, "nem jöhetnek vissza", viszont nagy titkok ezen a szinten már nincsenek – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány az InfoRádióban a Horvátország elleni elődöntőt megelőzően. Élesen bírálta a videobíró használatát, visszaállítaná a régi rendszert, és egy statisztikai érdekességre is felhívta a figyelmet: a csoportelsők már nincsenek az elődöntőben, nem bírták el a terhet.

Olimpiai elődöntőben szerepel Horvátország ellen a magyar férfi vízilabda-válogatott péntek este fél nyolctól. Kemény Dénes, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya az InfoRádióban a mérkőzést megelőzően elmondta, mindkét csapat azt játssza, ami benne van, ami normális, ezért hasonló meccset vár, mint az olaszok elleni volt. Ismert, kiélezett csatában, ötméterespárbajban dőlt el a magyarok javára az olaszok elleni negyeddöntő, a mérkőzésen Vogel Soma kapus és Manhercz Krisztián kiemelkedően teljesített.

"A legvégén dől el, kiélezett lesz. Ha valakinek nagyon elsül a meccs vagy valamiért nagyon halvány, akkor lehet másképp. Az eddig látottak alapján ez a két csapat közel azonos szinten van" – mondta.

Arról, hogy az olaszok ellen viszonylag kevés volt a klasszis teljesítmény, Manherczen kívül Zalánki Gergő és Fekete Gergő szerzett még gólt, azt mondta, ez kicsit olyan, mint amikor az ember a pénzét bankban tartja, és tudja, hogy bármikor bemehet érte.

"Itt olyan játékosok voltak a szokottnál kevésbé gólveszélyesek, mint Varga Dénes, Vámos Márton, akikre nyilván most, az olasz meccs után a horvátok kevésbé fognak készülni, de ők is ugyanúgy képesek hátukra venni a csapatot, mint Manhercz, Zalánki vagy Vogel" – mondta Kemény Dénes.

A magyar–olaszon látott bírói ténykedésről is szót ejtett; ismert, volt egy négyperces kiállítás az olaszoknál, amely úgy jött létre, hogy egy lövőjátékos továbblendülő keze sérülést okozott Jansik Szilárdnak, a gólt visszavonták, és magyar ötméteres is jött. Az olaszok utóbb óvtak, de azt elutasították, a bírópáros viszont nem kap további meccseket az olimpián. Kemény Dénes szerint szokatlan, hogy egy lövőmozdulatot ítélnek brutálisnak, még ha Jansik Szilárdon ez a mozdulat nyomot is hagyott, ráadásul

"káoszos lett a videobíró használata".

Felidézte, két évvel ezelőttig semmi másra nem használták ezt a segítséget a vízilabdában, mint a góllal kapcsolatos kérdések eldöntésére.

"Nagyon sok, videobíróval kapcsolatos döntést vitattak az olimpia alatt. Egy kicsit az én gusztusomnak túl sok is, ahányszor megállítják emiatt a játékot. Noha nincs challenge, ennek ellenére, ha egy edző vagy valamelyik játékos nagyon tiltakozik és mutogat, akkor megpróbálják megnézni, és megtalálni, hogy igaza van-e. Táncba lehet hívni a VAR-ozást... Én maradnék annál, ami korábban volt, hogy csak a gól érvényességének eldöntésére lehessen használni" – mondta a szakember. Ugyanakkor szerinte visszatartó erő lenne a brutalitással szemben, ha a mérkőzéseket követően alaposan megnéznék a felvételt, és ha brutalitást látnak, jöhetne az eltiltás.

Végül szólt a formaidőzítésről. "Itt már nem lehet feltalálni a spanyolviaszt,

frissíti a játékosokat mindenki, mert ez már a hetedik mérkőzés lesz egy-egy pihenőnappal, jó eséllyel a játékosok nagy része fáradt vagy itt-ott fáj, esetleg még lehet valaki hőemelkedéses...

Az ellenfélre készülés nagyon fontos, azok a finom változtatások a taktikai repertoárban, amelyek konkrétan a horvát csapat ellen szükségesek. És inkább a mentális része, mert ha megnézzük a férfi negyeddöntőket, a négy továbbjutó csoportharmadik vagy -negyedik volt, azaz azt az esélyességet, ami a csoportmeccsek végén a legjobban szereplő csapatoknak a nyakába érkezett, nem tudták kezelni. Most, az elődöntőben, döntőben már nincs ilyen, hogy esélyes vagy nem esélyes, itt mindenki egyformán győzni akar" – fejtegette Kemény Dénes.

Ami szerinte fontos, hogy az ellenfél ne vezessen több góllal, mert azt az előnyt már esetleg "meg lehet tartani. Vagy ha mi megyünk el, akkor figyeljünk arra, hogy ne jöjjenek vissza" – figyelmeztetett Kemény Dénes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Az olimpiai aranyéremmel a nyakban a párizsi éjszakában megevett szendvicsről, a klíma nélküli edzőtáborok előnyeiről, az olimpiai falu élményeiről és a rocksztároknak kijáró ünneplésről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Koch Máté és Andrásfi Tibor, az olimpiai bajnok magyar párbajtőrcsapat két tagja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 9. 17:57
×
×
×
×