eur:
394.67
usd:
364.57
bux:
73456.51
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
A török Riza Kayaalp, miután győzött olasz Danila Sotnikov ellen a férfi kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 2-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Nem vehet részt az olimpián a törökök birkózó klasszisa

A kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos kategóriájának klasszisa, a török Riza Kayaalp doppingvétség gyanúja miatt nem vehet részt a párizsi olimpián.

A 34 éves versenyző 67 érmet gyűjtött karrierje során, a felnőttek között 12 arany- és két ezüstérem került a nyakába a kontinensviadalokon, öt arany, három ezüst és két bronz a világbajnokságokon, valamint riói második helye mellett két olimpiai bronzérmet is szerzett.

Kayaalp a nemzetközi szövetség (UWW) honlapján nem szerepel a párizsi nevezési listán, helyette az U23-as Muhammet Hamza Bakir utazhat a francia fővárosba. Török sajtóhírek szerint azért függesztették fel a kiválóságot, mert tiltott szert találtak a szervezetében, állítása szerint pedig sportorvos felügyelete alatt kapott gyógyszeres kezelést.

„Az olimpiai felkészülésem alatt minden profi szakmai odafigyelésem ellenére, amit a 24 éves sikeres és tiszta sportpályafutásom is jelez, most egy szerencsétlen helyzetbe kerültem” – mondta a Türkiye Today-nek Kayaalp.

Klubja, az Aski Sports kiáll az ötszörös világbajnok mellett, és kiemelte, hogy „soha nem engednek a hamis és alaptalan állításoknak, főleg nem a közösségi médiában„. A klubja azt is megosztotta az X-en, hogy Kayaalp komoly fejfájással és fülcsengéssel fordult orvoshoz, panaszairól és az orvosi javaslatokról pedig írásos feljegyzések is készültek.

Kayaalp mellett több neves birkózó is lemarad a nyári játékokról: például három orosz szabadfogású címvédő, a 97 kilós Abdulrasid Szadulajev, a 74 kilós Zaurbek Szidakov és az 57 kilós Zavur Ugujev sem lép szőnyegre, mert nem kaptak indulási engedélyt. Múlt héten nyolc honfitársuk pedig visszalépett a szerepléstől, az UWW honlapja szerint egyedül a tavalyi belgrádi vb-n harmadik 65 kilós szabadfogású, Samil Mamedov vállalta az olimpiai részvételt, így újra osztották ezeket az indulási jogokat. Szabadfogásban a tokiói győztesek (6) közül senkinek sem lesz lehetősége megvédenie címét.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×