eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Ferencváros játékosai és szurkolói ünnepelnek, miután a csapat 1-1-es döntetlent játszott a Fiorentina ellen a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én. A Ferencváros második helyen jutott tovább a csoportból.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az Olympiakosz Pireusszal játszik februárban a Ferencváros a Konferencia-ligában

Az Olympiakosz Pireuszt kapta a Ferencváros az Európa Konferencia-liga 2024-es playoffkörének nyoni sorsolásán.

Az őszi csoportkör minden négyeséből két-két csapat lépett tovább az Európa Konferencia-ligában. A csoportelsők egyből a legjobb tizenhat közé, a nyolcaddöntőbe kerültek, a csoportmásodikok úgy nevezett playoff kört játszanak az Európa-liga-csoportok harmadik helyezettjeivel ezért.

A Ferencváros ez utóbbiban érdekelt, nyolc lehetséges ellenfélből kap egyet. A „kínálat”: AFC Ajax, Maccabi Haifa, Molde, Olympiakosz Pireusz, Real Betis Balompié, Servette, Sturm Graz, Union Saint-Gilloise. Az egyetlen kritérium, hogy azonos nemzetbelieket nem sorsolhatnak össze, ez a zöld-fehéreket nem érinti, nincsen más magyar csapat.

Giorgio Marchetti, a sorsolások szokásos fő ceremóniamestere ismertette a sorsolás menetét, majd beszólította maga mellé – tekintettel arra, hogy Athénben lesz majd a döntő – a görög Trajanosz Dellaszt, a 2004-es Európa-bajnok válogatott kiváló védőjét.

Tobias Hedstück az UEFA versenyigazgatósága részéről ismertette a lebonyolítási rendet, kiemelte, amit tudtunk: a csoportmásodikok a kiemeltek (így a Ferencváros is), ők játszanak majd a második mérkőzésen otthon, illetve pályaválasztóként.

Megkezdődött a sorsolás!

Íme, a párosítás:

Sturm Graz–Slovan Bratislava

Servette FC–Ludogorec

Union Saint-Gilloise–Eintracht Frankfurt

Real Betis Balompié–GNK Dinamo Zagreb

Olympiakosz Pireusz–Ferencváros

AFC Ajax–Bodö/Glimt

Molde FK–Legia Warszawa

Maccabi Haifa–KAA Gent

A mérkőzéseket február 15-én Pireuszban, február 22-én Budapesten, a Groupama Arénában játtsza a Ferencváros.

A pireuszi csapat a negyedik helyen áll a görög bajnokság mostani idényében, a PAOK, a Panathinaikosz és az AEK előzi meg. Ma játszik bajnoki mérkőzést, ellenfele idegenben a Panszerraikosz. Ha nyer, pontszámban utoléri a második helyezett Panathinaikoszt.

A Ferencvárossal szemben feltétlenül előnyben van abban a tekintetben, hogy végigjátszhatja az előttünk álló körülbelül nyolc hetet, tart a görög bajnokság.

Érdekes a csapat hazai mérlege, magabiztosan legyűri a nálánál gyengébb ellenfeleket, de a rangadókon nem szerepel jól, idén az AEK Athéntől (márciusban), a Panathinaikosztól (októberben) és a PAOK-tól (novemberben) is kikapott. Az Európa-liga őszi szakaszában Sallai Roland csapata, a Freiburg is nyerni tudott a vendégeként. A magyar válogatott csatár szerzett gólt a mérkőzésen.

Az Olympiakosz idegenben nem szerepelt jól az őszi nemzetközi kupaidényben, a Freiburgtól és a West Ham Unitedtől kikapott, Topolyán döntetlent játszott a TSC-vel.

A piros-fehéreket – akiknek korábban nagyon híres és sikeres magyar edzői is voltak, közülük is érdemes kiemelni Bukovi Mártont – december első hete óta a portugál Carlos Carvalhal dirigálja. Honfitársa, Pedro Martins 2022. augusztusi távozása óta, 16 hónap alatt ő az ötödik edző, aki irányíthatja az Olympiakoszt. Érdekes, hogy az elmúlt 12 évben ő a hatodik portugál az Olympiakosz élén.

A fentiek ismeretében nem meglepő módon van két portugál játékos is a keretben, mindkettő kulcsember. Joao Carvalho 2021 óta az Olympiakosz játékosa, de az előző szezont az Estorilban töltötte. Daniel Podence kilenc bajnokin öt gólt szerzett, ő korábban standard Premier League-játékos volt a Wolverhamptonban.

Érdemes még kiemelni a montenegrói Sztevan Joveticset (járt nálunk novemberben, válogatottja tagjaként), a marokkói Ajub el-Kaabit és talán mindegyikük előtt az Olympiakosz bástyáját, a csapatkapitányt, Kosztasz Fortuniszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×