eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
INDIANAPOLIS, INDIANA - MAY 26: Michael Andretti drives a car prior to the 103rd running of the Indianapolis 500 at Indianapolis Motor Speedway on May 26, 2019 in Indianapolis, Indiana. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)
Nyitókép: Chris Graythen/Getty Images

A FIA kiválasztotta a lehetséges új Forma–1-es csapatot

Ahhoz viszont, hogy a mezőny tizenegy csapatosra bővüljön, a FOM-nak is meg kell állapodnia az istállóval.

Az FIA hosszú hónapokkal ezelőtt nyitotta meg a nevezést a Forma–1 iránt érdeklődő csapatok számára, sajtóhírek szerint pedig több neves érdeklődő is volt. Közülük leggyakrabban az Andretti Globalról esett szó, lévén a több szériában is érdekelt amerikai alakulat szövetségre lépett a General Motorsszal – egészen pontosan a Cadillac-kel – és egy új főhadiszállást is építeni kezdett.

A csapatvezető, Michael Andretti végig magabiztosan nyilatkozott, jelezve, a háttérben már készülnek az F1-es projektre, az FIA és az F1 viszont eddig hivatalosan nem kommentálta, hogy elfogadta-e az amerikaiak nevezését.

Hétfő délután viszont megérkezett a bejelentés: a szövetség közölte,

a beérkezett pályázatok közül az Andretti Globalé zöld utat kapott,

vagyis részükről az istálló legkorábban 2025-ben csatlakozhat a mezőnyhöz. Ezt viszont még nem tekinthetjük hivatalosnak, az Andrettinek ugyanis az F1 engedélyére is szüksége van

A történetben pedig itt jöhet a „csavar”, az F1 valamint a jelenlegi csapatok ugyanis továbbra sem lelkesednek a mezőny bővítése miatt a kereskedelmi bevételek elosztásával kapcsolatos aggályaik miatt. Ezek után nem meglepő, hogy az F1 igencsak szűkszavúan kommentálta az FIA döntését – írja az M4sport.hu.

„Tudomásul vesszük az FIA következtetéseit a folyamat első és második szakaszával kapcsolatban, és most saját értékelést végzünk

a pályázat fennmaradó részének értékéről” – írták. Szóban forgó folyamatuk több forrás szerint is időigényes lehet: állítólag több hónapot is várhatunk még arra, hogy a FOM kimondja a végső szót.

Az Autosport információi szerint az FIA több lépcsős kiértékelési szakaszának második fázisába az Andretti mellett a Rodin Carlin, a Hitech valamint a LKYSUNZ jutott tovább, őket viszont a közelmúltban értesítették arról, hogy nem jutottak tovább a következő szakaszba, így nem kapják meg a zöld jelzést. Ezt nemrég a Carlin hivatalosan is „bejelentette”.

Az Andretti közleményében kiemelte, megtisztelőnek érzi, hogy az FIA bizalmat szavazott projektjének. „Nagyra becsüljük az FIA szigorú, átfogó és teljes körű értékelési folyamatát és hihetetlenül izgatottak vagyunk, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy részt vegyünk egy ilyen tekintélyes és komoly történelemmel bíró bajnokságban” – írták.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×