eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt előtt Balatonfüred közelében 2022. július 14-én.MTI/Vasvári Tamás
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Haranghy Csaba: a klímaváltozás miatt itthon is vége lesz a vitorlásszezonnak

Hivatalosan is elkezdődött a vitorlázók versenyidénye, ami a hosszan tartó enyhe időjárás miatt sok európai országhoz hasonlóan "szezontalanná" válhat. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a nyári vitorlásversenyekről, a gazdasági helyzet sportra gyakorolt hatásáról is beszélt az InfoRádióban.

"Megindult az évadnyitóval, vagy másképpen a vitorlabontó ünnepséggel a hivatalos balatoni vitorlásszezon is. A versenyzők és a nagyon eltökélt a hobbivitorlázók már korábban is elkezdtek versenyezni, de óhatatlanul nagyságrendi változást okoz az évadnyitót követően a versenyszezon" – mondta az InfoRádióban Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Az elnök bízik abban, hogy az idei szezon szép lesz, de a gazdasági nehézségeket érzik, bár "a kormányzat pont olyan szépen és jól támogat, ha nem jobban, mint az eddigiekben". Azért érződik. hogy a vitorlázótársadalmat is érinti a gazdaság megtorpanása: ezt a nevezések, igazolások számán látják, a visszaesés 3-4 százalékos.

Az időjárástól is függ a szezon, de Haranghy Csaba azt mondta, ha több év tendenciáját nézzük, egyértelmű, hogy

növekszik a vitorlázás népszerűsége Magyarországon.

Idén négy Európa-bajnokságot rendez az ország, ebből a finn dingi Európa-bajnokság már lezajlott. Ezenkívül a magyar bajnokság és a legnagyobb fesztivál, az idei Kékszalag megszervezése a fő feladat.

A szezon mostanra kinyúlik, mert érezhető a klímaváltozás: régen befagyott a Balaton, ez most már hírértékű. A versenyszezon is kinyúlik, olyannyira, hogy szilveszterkor is rendezett már az egyik egyesület versenyt. "Szinte szezontalanná fog válni a nemzetközi élsporthoz hasonlóan a vitorlázás" – jelentette ki Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×