eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sós Csaba egyetemi docens, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányaa Testnevelési Egyetem uszodájában 2017. január 27-én. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége január 25-i ülésén úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Sós Csaba a transznemű versenyzőkről: ez pofátlan csalás!

Ha valaki férfiként él a serdülő koráig és utána gondolja meg, hogy nő lesz, attól még neki férfi izomzata nőtt, mert a tesztoszteron másmilyen izmot csinál, mint az ösztrogén – mondta az úszó szövetségi kapitánya az amerikai esetről.

Nemrég a 22 éves, férfinak született Lia Thomas divízió 1-es női bajnokságot nyert az Egyesült Államokban, és ez komoly vihart kavart a sportágban. Itthon még nem merült fel, hogy transznemű sportoló indulása ügyében állást kelljen foglalni, de Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya az InfoRádióban elmondta a véleményt az esetről.

"Szerintem ez egy pofátlan csalás. Én el tudom fogadni, hogy valaki más neműnek véli magát, mint aminek születik, vagy nemet vált, nekem ugyan furcsa ez, nem így nőttem föl, de változik a világ, ezt elvileg tudomásul tudom venni, de a természetet nem lehet megerőszakolni" – mondta a szakember. Szerinte itt nem a külső nemi elemekről vagy a hitről van szó, hanem a biológiáról: mindenkinek van egy génállománya, megvannak a kromoszómái, a hormonok, azok pedig másképp működnek, akármit is gondolok valaki magáról.

"Ha valaki férfiként él mondjuk a serdülő koráig és utána gondolja meg, hogy nő lesz, attól még neki férfi izomzata nőtt, mert a tesztoszteron másmilyen izmot csinál, mint az ösztrogén" – mondta Sós Csaba, és hozzátette, ez az eset azt jelenti, hogy húsz évig tűrték, hogy nyíltan doppingoljon folyamatosan, majd utána beengedték a nők közé versenyezni.

"Ráadásul a sportnak alapvetően az a jellemzője, hogy meghatározott szabályok és egyenlő feltételek között mérjük össze a tudásunkat. Ezt nem lehet csak jogi kérdésként kezelni, és valakinek a hitét tudomásul venni. A versenysport az versenysport, itt egyenlő feltételekkel, tisztességes módon kell összemérni a tudásukat, az említett helyzet pedig nem ez" – mondta a szövetségi kapitány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×