eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kozák Danuta (k) a női kajak egyes 500 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szegeden jövőre újra kajak-kenu-világbajnokságot rendezhetnek

Akár jövőre is lehet kajak-kenu-világbajnokság Szegeden, igaz, csak a nem olimpiai számokban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Schmidt Gábor hangsúlyozta, hogy bár néhány számban a magyar szereplés nem a remények szerint alakult, összességében

nincs ok a csalódottságra a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság után.

"Az, hogy megnyertük az összesített pontversenyt, és hogy az olimpiai éremtáblán az első helyen zártunk, azt jelenti, hogy a válogatott egyértelműen ott van a világ élvonalában, az elitben" – emelte ki.

A magyar szövetség elnöke megjegyezte, hogy a külföldi országok csapatvezetői egyöntetűen dicsérték a vb-szervezést, a nemzetközi szövetség elnöke pedig külön nagyra értékelte a rendezést.

"Az mondta, hogy

83 éve nem volt ilyen világbajnokság, és hogy olyan magasra tette a mércét a rendezés, hogy nem is tudja, ezt túl lehet-e szárnyalni.

Ha lesz újra Magyarországon, mi persze meg fogjuk próbálni – vélekedett. – De nem is ezt tartom a legfontosabbnak, hanem azt, hogy mindenki úgy gondolja, hogy ez egy lépés afelé, hogy egyre erősödjenek ezek a rendezések. Induljanak el pénzdíjas Világkupa-sorozatok, induljanak el egyéb olyan versenyek a világbajnokság mellett, amelyek erősítik azt, hogy a kajak-kenu rendkívül látványos, élvezhető és igenis, tízezrek csábíthatók el egy ilyen eseményre."

2021-ben ismét lesz gyorsasági Világkupa Szegeden, és van rá esély, hogy jövőre újra világbajnokságnak adjon otthont a felújított létesítmény - árulta el a sportvezető. "A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség megkeresett minket a világbajnokságon, hogy szeretnének egy új kezdeményezést elindítani, ami azt jelenti, hogy

minden negyedik évben, amikor olimpia van, akkor megrendeznék a nem olimpiai számok világbajnokságát,

amire azért van szükség, mert az olimpia nagyon szűk réteget érint, rengeteg versenyző van a nem olimpiai számokban, rengeteg feltörekvő van a fiatalok körében, akiket érdemes menedzselni. Magáról a tényről, hogy legyen ilyen esemény, korábban már az ICF vezetése döntött. Most egyeztetések folytak arról, hogy az elsőt jövőre rendezzük meg Szegeden. Annyit mondtunk nyilván, hogy ezt végig kell gondolni, egyeztetni szükséges, és vissza fogunk rá térni az ősz folyamán" – magyarázta a szövetség elnöke.

Schmidt Gábor arról is beszélt az Arénában, hogy egyre több fővárosi eseménnyel megpróbálják népszerűsíteni a sportágat. Ilyen lesz jövő nyáron a maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság, míg – ahogy tavaly, úgy idén is – megrendezték szeptember 1-jén a Vízisprintet a Városligeti-tavon.

"Nagyon

fontosnak tartjuk, hogy Budapesten ott legyünk

– hangsúlyozta –, hiszen idén Budapest sportfőváros, programok zajlanak és számtalan sportágban lehetett világ- és Európa-bajnokságokat, különböző eseményeket látni. Úgyhogy mi nagyon örülünk, hogy ide föl tudunk sorakozni."

A speciális, 100 méteres távon rendezett Vízisprint egyébként Lucz Dóra és Tótka Sándor dupla sikerét hozta, ők nemcsak egyesben, hanem vegyespárosban is nyertek a kajakozók mezőnyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×