eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma
LAUSANNE, SWITZERLAND - JANUARY 24: The UEFA Nations League trophy on January 24, 2018 in Lausanne, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyitókép: UEFA/Harold Cunningham

Robbanáshoz vezet a nagy futballháború

Az európai klub és válogatott futball között jelentős érdekellentétek feszülnek, az UEFA azért indította el a Nemzetek Ligáját, hogy nagyobb haszonra és befolyásra tegyen szert - mondta az infoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász.

A sportközgazdász szerint a Nemzetek Ligája része annak a harcnak, amely a klubok és a válogatottak versenyrendszere között zajlik. "A válogatottak versenyrendszere önálló termékként jelent meg a futballpiacon, részben a FIFA, részben az UEFA termékeként, miközben a klubok a saját versenyrendszereikkel egyre elégedetlenebbek. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a vége ennek az érdekellentétnek" - mondta Dénes Ferenc. Úgy látja, hogy közgazdasági koncentráció megy végbe a futballpiacon, és adottak azok a technikák, amelyekkel jól össze lehet fűzni, és nagy profittal lehet működtetni, és példaként az észak-amerikai profi ligákat említette.

Dénes Ferenc szerint a Nemzetek Ligájában voltak látványos, izgalmas mérkőzések, miközben az alsóbb osztályok volt jó néhány laza meccs is. Példaként az utolsó fordulóból a görög-észt találkozót hozta fel, szerinte az 0-1-es eredmény csak a fogadóirodáknak lehetett jó...

Az új sorozat jövőjéről úgy nyilatkozott, hogy

az emberek befogadóképessége erősen korlátozott, véges a szabadideje és a pénze, márpedig ez dönti el, hogy egy termék életképes-e.

A szakértő úgy véli, az dönti majd el a Nemzetek Ligája sorsát is, hogy merre fog menni az európai sportmodell.

"Lehet, hogy a szövetségi rendszer gyűr maga alá mindenkit, és akkor azt mondjuk, hogy a Ferencváros nem több, mint egy keltetője a nemzeti válogatottnak, és az lesz a nemzeti feladata, hogy kitermeljen három olyan játékost, akivel a válogatott versenyképes lehet. De lehet, hogy a klubok mondják azt, hogy mégiscsak mi fizetjük a játékosokat, méltánytalan, hogy az eredmények máshol jelenjenek meg.

Ez elérhet egy olyan robbanásszerű pontot, amikor azt mondják: ezt most hagyjuk abba,

a válogatottat csináljátok úgy, ahogy akarjátok, de mi kiszállunk" - mondta a sportközgazdász

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×