eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Anand véget vetett a párosmérkőzésnek

Megvédte sakkvilágbajnoki címét Viswanathan Anand. Az indiai nagymester világossal döntetlent játszott az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen a Bonnban rendezett párosmérkőzés 11. partiján, ezzel a párharcot 6,5:4,5 arányban megnyerte. A péntekre kiírt 12. partit már nem játsszák le.

A 11 partiból Anand háromszor nyert, egyszer kapott ki, a többi játszma döntetlennel végződött.

A németországi találkozó után mindkét játékos 600 ezer euróval gazdagodik, a 1,5 milliós díjalap fennmaradó része, 300 ezer euró a nemzetközi szövetségé (FIDE).

A világbajnok Viswanathan Anand egyike azon négy sakkozónak a világon, aki átlépte a 2800-as Élő-ponthatárt.

A 39 éves indiai nagymester 2000-ben jutott fel a csúcsra a FIDE-világbajnokság megnyerésével, és írt történelmet, mivel ő lett a sportág első ázsiai világbajnoka a férfiak között.

A teheráni döntőben a spanyol Alexei Shirov ellen nyert, aki hozzá hasonlóan a következő idénytől szintén a Nagykanizsa csapatában szerepel majd.

Anand ekkor már harmadszor játszott vb-döntőben. Az úgynevezett profi címért zajló párharcban 1995-ben alulmaradt az orosz Garri Kaszparovval szemben, majd három évvel később Lausanne-ban, az első kieséses rendszerű vb fináléjában szenvedett vereséget a szintén orosz Anatolij Karpovtól.

Anand 2007-ben, a mexikóvárosi nyolcfős vb-tornán 9 ponttal végzett az élen, majd idén megvédte címét az orosz Vlagyimir Kramnyikkal szembeni bonni párosmérkőzésen.

Az indiai játékos nemcsak a klasszikus idejű partikban tartozik a legjobbak közé, hanem a rapid idejű mérkőzésekben is, 2003-ban megnyerte az első rapid világbajnokságot.

Öt alkalommal ítélték neki a szakírók a sakk Oscart (1997, 1998, 2003, 2004, 2007).

A volt világranglista-vezető jelenleg 2783 ponttal az ötödik helyet foglalja el a legjobbak között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×