eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Összesen tízet lőtt a Milan és a Barca, Kahn visszahívása a téma a Bayern kudarca után

A Barcelona hat, a Milan négy góllal jelezte, lehet, hogy vége a krízisnek. Spanyolországban és Olaszországban is nyertek a nagycsapatok. Németországban ellenben a Bayern közel harminc éve nem kapott otthon ekkora verést, a legnagyobb bulvárlap már Oliver Kahnt hívná vissza. Döntetlenre végződött az angol szuperrangadó.

Az Arsenal volt az igazi nyertese a Chelsea és a Manchester United szuperrangadójának. Miután az Ágyúsok szombaton fordítottak a Bolton ellen, s riválisaik közül sem a Chelsea, sem pedig a Liverpool nem tudott nyerni, Arsene Wenger együttese vezeti a Premier League-et.

Persze, mielőtt a csapat hívei pezsgőket bontanának, érdemes leszögezni: a nagy négyes tagjai közül egyedül az észak-londoni klub nem játszott még rangadót az idényben. Mindenesetre a formája elismerésre méltó: öt meccsből négy győzelem.

A Chelsea és a Man United rangadója furcsán kezdődött: még 15 perc sem telt el a találkozóból, de a Kékek már elveszített két kulcsemberüket. Deco a bemelegítésnél sérült meg (Michael Ballack került a helyére a kezdő csapatba), míg Ricardo Carvalho az első negyedóra vége felé kért térdsérülése miatt cserét.

Talán ilyen előzmények után nem nagy csoda, hogy a United megszerezte a vezetést. Miután Sir Alex (nem kis meglepetésre) Tévezt és Ronaldót is csak a kispadra ültette, a Berbatov és Rooneys mögött játszó Pak Dzsi Szung szerezte a gólt.

Kevéssel később a Man United kénytelen volt kapust cserélni: megsérült Van der Sar is, a lengyel Kuszczak állt a helyére. Ám mindez nem befolyásolta a mérkőzés képét: az első félidő a vendégeké volt.

Scolari kockáztatott, a második félidő előtt már kimerítette a második cserelehetőségét is: Didier Drogba is pályára lépett. A United csak az 55. percben cserélt másodszor, akkor állt be Cristiano Ronaldo. Ám a portugál szélső, ellentétben a BL-döntővel, most nem tudott gólt szerezni a Kékek ellen.

Sőt, a második félidőben erősített a Chelsea, s Joe Cole, Nicolas Anelka, majd Michael Ballack is kihagyott egy helyzetet. Jött aztán a megmentő, a napokban a távozási vágyát megszellőztető Salomon Kalou. A Ballackot váltó elefántcsontparti csatár Mikel Obi szabadrúgása után a lecövekelt Kuszczak hálójába fejelte a labdát.

A döntetlen megfelelt a játék képének - s a két csapat a tabellán elfoglalt helye, valamint az első percek eseményei miatt a Manchester United lehetett kevésbé elégedett vele. Így tovább tart a Chelsea 2004 februárja óta tartó hazai bajnoki veretlensége, s a csapat továbbra is veretlen 2008-ban a Premier League-ben.

A Manchester United ugyan öt pontot veszített úgy, hogy mindkét mérkőzésen 1-0-ra vezetett az elmúlt két fordulóban, de legalább túl van a legnehezebb két bajnokiján. Kárt az Anfield Roadon és járt a Stamford Bridge-en.

Gera Zoltán csapata, a Fulham kikapott, Halmosi Péter együttese, a Hull City ellenben döntetlent játszott az Evertonnal. Mind a két magyar játékos végigjátszotta a maga 90 percét.

A forduló legjobb teljesítményét az óriási önbizalommal futballozó Manchester City nyújtotta, 6-0-ra kiütve az FA-kupa-győztes Portsmouth-t. A Premier League-ben alkalmasint példátlan, hogy egy csapat brazil támadóhármassal rohamozzon: Elano, Jo és Robinho gálaelőadást tartottak. Robinho minden eddigi angliai bajnokiján szerzett gólt, Jo aki a hétközi UEFA-kupa-meccset "hozta" a ciprusi Omonia ellen, ugyancsak lőtt gólt.

Anglia, 5. forduló
Blackburn-Fulham 1-0
Bolton-Arsenal 1-3
Liverpool-Stoke City 0-0
Sunderland-Middlesbrough 2-0
West Ham United-Newcastle 3-1
Chelsea-Manchester United 1-1
Hull-Everton 2-2
Manchester City-Portsmouth 6-0
Tottenham-Wigan 0-0
West Bromwich-Aston Villa 1-2
Az élcsoport: 1. Arsenal 12, 2. Chelsea 11, 3. Liverpool 11, 4. Aston Villa 10, 5. Man City 9Spanyolországban helyre állt a világ rendje: nyertek a nagycsapatok. Az Atlético Madrid már szombaton, s nagyon simán. Javier Aguirre együttese egy könnyed négyessel jelezte, ez az igazi arca, az előző fordulóbeli vereség a "FIFA-vírussal" magyarázható.

Agüero, azaz Kun lőtte az elsőt, ezért is született a madridi sportnapilap címe: Kun, dos, tres. Sőt, aztán még jött a negyedik gól is, a harmadikat is szerző Sinama-Pongolle-tól. Az "Atléti" nem érezte meg Diego Forlán hiányát. Agüero és az egykori francia ifjúsági világbajnok, Sinama-Pongolle mellett nagyon jól játszott a szinte újjászületett portugál középpályás, Maniche is.

A Real Madrid érett kontrajátékkal verte meg a Racingot. Az első gólt Rubén de la Red, a másodikat Ruud van Nistelrooy lőtte. Schuster okozott némi meglepetést az összeállítással, Raúl mégis csak kezdett, miként De la Red is, kimaradt ellenben Van der Vaart és Robben is. Ott volt Guti is, akit a jelek szerint nem viselt meg különösebben, hogy a mérkőzés előtti napon egy süketnéma egykori bokszoló megtámadta az edzőközpontban.

Az első félidőben még a Racing játszott mezőnyfölényben, de a másodikban a Madrid felül tudott kerekedni, A bajnok nem játszott nagyon jól, de fontos három pontot szerzett Santanderben. A csapat legjobbjai ezúttal Sergio Ramos és Rubén de la Red voltak.

A Barcelona simán nyert Gijónban, az újonc számára túl erős volt a katalán legénység. Xavi szerezte az első, majd Eto'o a második gólt, a szünet után egy öngóllal már háromgólos előnybe került Pep Guardiola csapata. Alighanem már akkor mindenki tudta, megvan az edző első bajnoki győzelme. Maldonado még szépített - ezzel együtt simán nyert a Barca, főleg, hogy Iniesta és a duplázó Messi is megrúgta a magáét.

A Valencia, a sérült David Silva és David Villa nélkül, 1-0-ra megverte az Osasunát. A pamplonai csapatban bemutatkozott Vadócz Krisztián, 74 percet játszott.

Spanyolország, 3. forduló
Athletic Bilbao-Valladolid 2-0
Atlético Madrid-Recreativo 4-0
Betis-Sevilla 0-0
Deportivo-Mallorca 0-0
Espanyol-Getafe 1-1
Racing-Real Madrid 0-2
Sporting Gijon-Barcelona 1-6
Valencia-Osasuna 1-0
Almería-Málaga 1-0
Numancia-Villarreal 1-2
Az élcsoport: 1. Valencia 7, 2. Almería 7, 3. Villarreal 7. 4. Espanyol 7, 5. Atlético Madrid 6, 6. Real Madrid 6.Olaszországban ellentétben az első két fordulóval, most nyert az az öt csapat, amelyet az idény előtt a legesélyesebbnek tippeltek a legelőkelőbb helyezésekre a szakértők. Alkalmasint a fenti mondat magyarázza is a tényt: nincs már százszázalékos csapat a Serie A-ban.

A Juventus Amauri góljával győzött Szardínián, a Cagliari ellen. Trezeguet, Del Piero, Camoranesi és Cristiano Zanetti nélkül harcolta ki a torinói csapat a győzelmet - a második félidőre a megsérült Gianluigi Buffon helyére beállt, osztrák Alex Manninger a 91. percben bemutatott bravúrjának is köszönhetően.

Az Inter 3-1-re nyert Torinóban, amióta José Mourinho vezeti a fekete-kékeket, ez volt a csapat legsimább győzelme. Ugyan ismét öngóllal szerzett vezetést, de ez nem a szerencse szülte győzelem volt, az új támadótrió, az Adriano, Mancini, Ibrahimovic trió csodákat művelt. A svéd a kapuba is betalált, előtte Maicon szerezte a második gólt.

A Lazio két meccsből két győzelemmel ment a San Siróba, az utolsó előtti helyen álló Milan otthonába. Carlo Ancelotti, a hazaiak edzője ezúttal a fiatalokra épített: Pato és Boriello is bekerült a kezdő csapatba. Részben nekik is volt köszönhető, hogy a Milan simán nyert - de nem csak nekik.

Clarence Seedorf, miután passza Ledesma melléről visszapattant elé, lőtte az elsőt, ezt a rómaiak, az argentin Zarate révén, még kiegyenlítették. Ám utána Zambrotta 31 méteres ágyúzással szerzett vezetést, majd a második félidő elején eldőlt a mérkőzés: Pato gyönyörű gólt fejelt. Kaka lőtte aztán a negyediket, a világ legjobbjához méltó lövéssel.

A hátralévő félórában a Milan védősora még néhányszor megmutatta, hogy az ellenfelek csatárai mindig számíthatnak rá, de - főleg Ronaldinho beállása után - a Milan is szerezhetett volna még gólt. Csak azt nem érti az ember, hogy ha így is tud futballozni a Milan, máskor miért játszik olyan pocsékul?

Továbbra is nagy formában van Alberto Gilardino: a Fiorentina az ő góljával verte meg a Bolognát. Az AS Roma három találatát Panucci, Aquilani és Perrotta szerezték.

Olaszország, 3. forduló
Catania-Atalanta 1-0
AS Roma-Reggina 3-0
Torino-Inter 1-3
Udinese-Napoli 0-0
Fiorentina-Bologna 1-0
Sampdoria-Chievo 1-1
Cagliari-Juventus 0-1
Palermo-Genoa 2-1
Lecce-Siena 1-1
AC Milan-Lazio 4-1
Az élcsoport: 1. Inter 7, 2. Juventus 7, 3. Lazio 6, 4. Palermo 6, 5. Catania 6, 6. Atalanta 6.

4

A német Bundesligában a forduló meglepetése a Bayern München súlyos veresége volt hazai pályán, a Werder Brementől. Franz Beckenbauer azt mondta a találkozó után, hogy az ellenfélnek ezúttal minden sikerült, ami nyilván igaz, mégsem elégséges magyarázat talán egy ilyen léptékű kudarcra.

Ez volt vagy harminc éve a legsúlyosabb bajnoki kudarca a bajoroknak, ekkora verést még nem kaptak az új Allianz Arenában - nem csoda hát, hogy a populista fordulatoktól ritkán mentes Bild már arról szavaztatta meg az olvasóit, hogy vissza kellene-e térnie Oliver Kahnnak a Bayern kapujába. Egyébként több mint 60 százalék amellett voksolt, hogy a Titánra újra szükség lenne! A Bayern csak a nyolcadik helyen áll nyolc pontjával - igaz, ha nyert volna a táblázat élén trónolhatna.

Nem volt jó hétvégéjük a magyaroknak a Bundesligában. A Hertha Dárdai Pál nélkül verte meg a Gladbachot (a meccs egyetlen gólját a magyar utánpótlás-válogatottnak Belgrádban öt gólt lövő Kacar szerezte), Huszti Szabolcs csak egy félidőt játszott a súlyos vereséget szenvedő Hanoverben, Löw Zsolt még a cserék között sem volt a Hoffenheimben, s Hajnal Tamás sem lépett pályára - igaz, legalább a cserék között volt - a Dortmund színeiben.

Németország, 5. forduló
Leverkusen-Hannover 4-0
Bayern München-Werder Bremen 2-5
Wolfsburg-Hamburg 3-0
Schalke-Frankfurt 1-0
Stuttgart-Karlsruhe 3-1
Hoffenheim-Dortmund 4-1
Mönchengladbach-Hertha 0-1
Bielefeld-Köln 2-0
Cottbus-Bochum 1-1
Az élcsoport: 1. Schalke 11, 2. Hoffenheim 10, 3. Stuttgart 10, 4. HSV 10

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 06:35
×
×
×
×