eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyenesei: A szövetség adhatott volna több pénzt Vajdának, ha akar

Az olimpiai érmekért kapott 19 millió forint plusz prémiumból a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek vezetői Vajda Atillának is adhattak volna, csak a Kiss, Kozmann kenu párossal kapcsolatban volt megkötés - mondta az InfoRádiónak a sportért felelős önkormányzati miniszter Vajda Attila nyilatkozatáról, amelyben az olimpiai bajnok kenus azt mondta, hogy úgy érzi, a prémiumok elosztásakor leértékelték olimpiai teljesítményét, mivel másoknak emeltek a prémiumán, az övén viszont nem. Gyenesei István arról is beszélt, hogy nem volt rossz döntés megemelni egyes versenyzők prémiumát.

Vajda Attila egyéni olimpiai bajnoki címének erkölcsi értéke kétségbevonhatatlan, ugyanakkor a kenus eredményének az elismerését nem szabadna, hogy érintse az, hogy mások kaptak pluszt, de nem többet, mint ő - mondta az InfoRádiónak a sportért felelős önkormányzati miniszter.

Gyenesei István kifejtette: már Peking után tudott Vajda Attila észrevételéről, amikor az olimpiai bajnok kenussal és Baráth Etelével, a szövetség elnökével tárgyalt. A szegedi versenyző a Délmagyarország című lapnak azt mondta: úgy érzi, a prémiumok elosztásakor leértékelték olimpiai teljesítményét, mivel másoknak emeltek a prémiumán, az övén viszont nem.

A vízilabda-szövetség kapott 100 millió forintot, a kajak-kenu szövetség pedig 19 milliót a megemelt prémiumok elosztására - emelte ki a sportért felelős tárcavezető. Hozzátette: csak annyi volt a megkötés, hogy a szervezet ebből az összegből a bronzérmes Kozmann György, Kiss Tamás kenu kettősnek az aranyéremnek megfelelő prémiumot fizesse ki, de a többiek esetében szabadon dönthetett a kajak-kenu szövetség.

Ebből a pénzből adhatott volna a szövetség Vajda Attilának is, ha akar - hangsúlyozta Gyenesei István. A 19 millió forintból Kozmannék mellett a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros és az edzők kaptak.

A tárcavezető szerint emberi és sportszakmai szempontból sem volt rossz döntés emelni a prémiumokon.

Baráth Etele, a szövetség elnöke a Délmagyarország című lapnak azt mondta: nem tartja helyesnek a jelenlegi állapotokat, véleménye szerint az egyetlen egyéni olimpiai aranyérmes magyar sportolót magasabb erkölcsi és anyagi elismerés illeti.

"Érthetően megannyi feszültséget okozott, hogy az előre megtervezett díjkitűzéses rendszerbe utólag belenyúltak. A szövetség jelentős utánjárásának köszönhetően az állam tizenkilencmillió forintos extrakeretet bocsátott a rendelkezésünkre, ám az a Kozmann Györgynek és Kiss Tamásnak járó kétszer 4,8 millió forintot, a Kovács Katalinnak és Janics Natasának a kormányülésen megszavazott két-két millió forintot, valamint az edzőknek kitűzött összegeket is tartalmazta. Abból a halmazból Vajda Attila nem részesülhetett, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, fantasztikus teljesítményét igenis el kell ismerni. Ígérem, a sportágunk nyugodt hátterét biztosító cégekkel megállapodva, akár a 2009-es támogatások terhére is, megtaláljuk a megoldást, hogy a többiekhez hasonlóan a szegediek kiválósága is pluszjuttatást kapjon" - fejtette ki.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×