eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Olimpia: a német hűvös, a brit elégedett, a szlovák reménykedő

A legtöbb németet nem érdekli a Pekingben zajló olimpia, nincsenek tisztában versenyzőik esélyeivel, de csodálkoznak, hogy a sportolók nem szerzik egymás után az aranyakat. Az angolok hajlamosak ajnározni a kedvenceiket és filmsztárokhoz hasonló hűhót csapnak körülöttük. Ha sportolóik nyernek, nagy a boldogság, ám, ha veszítenek, az egész ország csalódott. A szlovák és a cseh sportrajongók eddig elégedettek országuk olimpiai szereplésével, hiszen a versenyzőik sok esetben várakozáson felüli eredményeket értek el a távoli Kínában.

A német újságok naponta különkiadásban foglalkoznak az olimpia eseményeivel, a tévé és rádió pedig szokatlanul bő teret ad a versenyeknek, ennek ellenére a lakosság jelentős részét hidegen hagyja, hogy mi történik a hét eleje óta Pekingben.

Egy tévéállomás reggeli közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek között alig akadt valaki, aki név szerint tudott volna éremre esélyes német olimpikonokat említeni. A legtöbben az aranyéremért induló Európa-bajnok tornászt, Fabian Hambüchent ismerték, aki valóban kiváló eséllyel indult Pekingben, egy szerencsétlen mozdulat miatt azonban csak a negyedik helyen végzett.

A felmérésből kitűnt az is, hogy a válaszadók csak találgatni tudták a német sportolók által eddig szerzett aranyérmek számát. Azt pedig már senki sem tudta megmondani, hogy Németország pillanatnyilag a hatodik helyen áll négy arany, egy ezüst és ugyancsak egy bronzéremmel.

Az egyik legtekintélyesebb német újság, a Süddeutsche Zeitung kettős hozzáállást vet a közvélemény szemére: részben érdektelenséget emleget, részben pedig a vérmes elvárásokat hozza fel, ugyanis sokan szenzációt jelentő győzelmeket remélnek a pekingi olimpián, és csodálkozva veszik tudomásul, hogy a német sportolók nem söprik be tömegesen az aranyérmeket.

A lap emlékezteti olvasóit, hogy az olimpia nem csupán éremszerzésből áll, ám a vereségeket is el kell tudni viselni, ha a doppingmentes sportot helyezzük előtérbe. Mindez azonban - állapítja meg a Süddeutsche Zeitung - nem jelenti azt, hogy a komoly anyagi ráfordítással működő sportszövetségeknek nem kell tanulmányozniuk, hogy miként születnek a külföldi versenyezők által felmutatott kiváló teljesítmények.Brit sztárcsináló

A britek számára nem volt rossz a kezdet, a pekingi olimpia első napjaiban immár két aranyérmet szereztek és az éremtáblán egyelőre az első tíz között szerepelnek.

Az egyik győzelmet az országúti kerékpáros Nicole Cooke vívta ki, ez volt a britek kétszázadik olimpiai aranyérme, ami mutatja, hogy Nagy-Britannia vérbeli sportnemzet.

A pekingi játékok harmadik napján pedig csak kevesen számítottak arra, hogy a 19 éves, szőke úszónő, Rebecca Addington, szinte körömhegynyi előnnyel az amerikai világcsúcstartó Katie Hoff előtt megszerzi a győzelmet. Most azután sztár lett belőle, a kisvárosban, ahol úszni tanult, róla fogják elnevezni a helyi uszodát.

A szigetország sportkedvelői és sportszakértői tehát elégedettek a kezdettel. Két arany, két ezüst valamint három bronz eddig a mérleg, és bizakodni lehet további éremszerzésekben, hiszen jók az evezősök, a kerékpárosok, meglepetést okozhatnak színes bőrű brit atléták.

Az angolok hajlamosak ajnározni a kedvenceiket. Lehet, hogy lélektani támaszt próbálnak nyújtani nekik, amikor filmsztárokhoz hasonló hűhót csapnak körülöttük. Ha azután nyernek, nagy a boldogság. Ha veszítenek, az egész ország csalódott.

Azt remélték, hogy Pekingben a teniszpályán megszorítja Nadalt és Federert a hórihorgas skót tehetség, a minap Amerikában tornát nyert Murray. Azután az első fordulóban veszített egy nála sokkal gyengébb teniszezőtől.

Most a világcsúcstartó maratoni futónőről, a vasakaratú és csont sovány Paula Radclifferől szól riportok tömege, előlegezik a győzelmét. Radcliffe hetek óta Makaóban akklimatizálódik, de ha a versenyen kiáll a táv közepén, mint azt már nem egyszer megtette, biztosan a fülledt kínai időjárást fogja okolni a brit szurkolótábor. Viszont extázisban ünneplik majd, ha az orvosok által nehezen rendbe hozott gerincproblémái ellenére megnyeri a maratont.

Amennyiben öt-hat aranyérmet, az éremtáblán pedig az első tíz-tizenkettő közötti szereplést hoz Nagy-Britanniának Peking, a közvélemény elégedett lesz a sportolókkal. A pompás olimpiai megnyitóról szóló közvetítést azonban kicsit megszeppenve nézték az angolok. Az járt a fejükben, hogy miként lehet még ennél is látványosabb parádét rendezni négy év múlva, Londonban.Szlovák, cseh remények

A pozsonyi sportvezetés az olimpia előtt hét érmet várt a minden idők legkisebb létszámú szlovák olimpiai csapatától, és eddig úgy tűnik, a várakozásokat talán sikerül felülmúlni.

Szlovákia eddig egy arany és egy ezüstérmet szerzett Pekingben. Az arany a szlalomkajakos Michal Martikán nevéhez fűződik. A sportoló eddig négy olimpián vett részt és mindegyikről éremmel tért haza. 1996-ban, Atlantában 17 évesen az önálló Szlovákia első aranyérmét szerezte, most, 12 évvel később ismét bebizonyította, hogy a sportág egyik legjobbja.

Szlovákia egyébként a szlalomkajakban nagyhatalomnak számít, és, ha kijön a lépés, akár további két aranyérmet is szerezhet a kétszeres olimpiai bajnok Hochschorner fivérek, és az athéni győztes Elena Kaliská jóvoltából.

Míg a szlovák víziszlalomozók kötelezően hozzák a jó eredményeket, a sportlövők várakozáson felül szerepelnek. A fiatal, mindössze 24 éves nyitrai traplövő, Zuzana Stefecsekova ezüstérmére szinte senki sem számított, hatodik helyével értékes olimpiai pontot szerzett a pisztolylövő Pavol Kopp is.

A sportlövésben a csehek is remekeltek. Az olimpia nyitónapján az Egyesült Államokban élő Katerina Emmons szerezte a pekingi játékok első aranyérmét, másnap pedig David Kostelecky duplázta meg a cseh aranyok számát.

A csehek azonban ennél jóval többet várnak, főleg evezésben, kajak-kenuban, de atlétikában is van néhány éremesélyes versenyzőjük. A sikeres sportolók az erkölcsi dicsőségen kívül komoly anyagi elismerésre is számíthatnak: az olimpiai bajnok markát Szlovákiában egymillió korona, azaz csaknem 8 millió forint üti, Csehországban ennek a duplája jár az aranyért, és még a nyolcadik helyezett is kap pénzjutalmat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×