eur:
385.47
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Kitálal a díler: minden sportoló doppingol

Minden élsportoló doppingol - állítja Angel Heredia, a sztárok doppingdílere a Der Spiegelnek adott interjújában. Hozzáteszi: 20, jelenleg is kimutathatatlan doppingszere van. Olyan sztárokat látott el szerekkel, mint Marion Jones, Maurice Greene és Raymond Stewart. A beszélgetés részleteit a Zóna internetes portál közölte magyar nyelven.

Angel Hereida két éven át bujkált álnéven Texasban, de aztán az FBI megtalálta. A bizonyítékok hatására megtört, és beszélni kezdett. Kiegyezett a hatóságokkal, és vállalta, hogy mindent elmond. A mexikói Angel Herediával, a sztárok 33 éves doppingdílerével a Der Spiegel című német hetilap készített interjút, ebbűl közöl részleteket magyarul a Zóna című internetes oldal.

Angel Heredia azt mondja: mindenki doppingol, a különbség csak annyi, hogy a szegények egyszerű szteroidokat vesznek, és reménykednek, hogy nem ellenőrzik őket, míg a sztárok százezer dollárt fizetnek egy-egy kimutathatatlan, speciálisan számukra kifejlesztett doppingszerért.

A doppingdíler hozzáteszi: az atlétika, az úszás, a sífutás, a kerékpár menthetetlen, de mára minden más sportágban elterjedt a doppinszerek használata. Még az íjászok is szednek nyugtatókat, hogy a karjuk ne remegjen - mondja állítása alátámasztására.

Angel Hereida tehetséges mexikói diszkoszvetőként indult, majd idővel a doppinghoz nyúlt. Azt mondja azért, mert mindenki más ezt tette, így eredményeket csak a szerek használatával lehetett produkálni.

Egyre tájékozottabb lett az egyes szerek hatását illetően, és később saját maga kezdte módosítani a doppingszerek molekulaszerkezetét úgy, hogy azok kimutathatatlanná váljanak. Húszféle, ma is kimutathatatlan doppingszere van - állítja.

Mindig több dolgot kombinált. Megbeszélte a sportolóval és az edzővel a kívánt célokat, majd kifejlesztette a leghatékonyabb szert.

Volt például egy Actovison nevű szere, amelyik a vérellátást javította - nem kimutatható. Ehhez jöttek a növekedési faktorok: az IGF-1 és IGF-2, valamint az EPO, ami megnöveli a vörös vértestek számát és így az oxigéntranszportot - minden sportoló számára ez a kulcs. A sportoló gyorsan akar regenerálódni, a terhelés szintjét magasan szeretné tartani, állandó teljesítményt akar nyújtani.

Angel Hereida hozzáteszi: bár divatos az EPO, de vas nélkül csak fele olyan hatékony. Vannak olyan oxigénhordozók, amelyek felturbózzák, egyik szerét EPO-sokszorosítónak nevezi, s ha beinjekciózza, megtízszerezi az EPO hatását.

Emellett számos más szerrel kereskedett. Vannak tabletták a vesének, amelyek a szteroidok maradványait blokkolják: ha a sportolók vizeletmintát adnak, ezek a maradványok nem választódnak ki, így a tesztjük negatív marad.

Vagy létezik egy enzim, amely lassan fal fel fehérjéket. Az EPO proteinstruktúrákból áll, így aztán ez az enzim gondoskodik arról, hogy egy versenyző B próbája egészen más eredményeket mutasson, mint az A próba.

Aztán akadnak anyagok, amelyeket pár órával a verseny előtt kell bevenni, és megakadályozza az izmok elsavasodását.

Mindezért csinos honorárium járt: sportolónként évi 15-20 ezer dollár, egy-egy kiemelkedő verseny után 40 ezer dolláros bónusz. Ha valaki az éves keresetére kíváncsi, szorozza meg ezeket az összegeket 16-18 eredményes sportolóval. Nem kérdés: a dopping jó üzletnek bizonyult.

Közben az interjúban név szerint is mesél sztársportolókról, felsorolja, melyikük számára miből állította össze a leghatékonyabb szert. Azt állítja: bizonyítékai is vannak, mégpedig banki átutalások.

Emellett a doppingdíler az EPO, az IGF és a tesztoszteron engedélyezése mellett érvel: azt mondja, mivel ezeket a szervezet maga is előállítja, pusztán esélyegyenlőséget teremt, ha ezek mindenki számára elérhetőek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×