eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bakanek: Kimutathatatlan szerekkel doppingolnak

Egy spanyol kerékpáros, Maria Isabel Moren bukott meg elsőként a doppingellenőrzésen a pekingi olimpián, miután a szervezetében EPO nyomaira bukkantak. Az InfoRádió által megkérdezett független doppingszakértő azt mondta, hogy az eritropoietin azért is népszerű a doppingoló sportolók körében, mert kiürül a szervezetből, így ha a verseny előtt mintegy két héttel szedik be, kimutathatatlanná válik. Bakanek György arról is beszélt, hogy az ötkarikás játékok alatt izomnövelő szerekkel, növekedési hormonokkal próbálkozhatnak a versenyzők.

Az EPO (eritropoietin) gyorsan kiürül a szervezetből, azért népszerű, mert néhány nappal a szedése után már nem lehet hitelt érdemlően, vagy legalábbis szankcionálható módon kimutatni a jelenlétét - mondta az InfoRádió által megkérdezett független doppingszakértő annak kapcsán, hogy egy spanyol kerékpáros megbukott az ellenőrzésen a pekingi olimpián.

Bakanek György hozzátette: az EPO hatása egy ideig azután is megmarad, hogy abbahagyták a szedését. Ha azonban rosszul számítják ki, mikor kell beadni az utolsó adagot, vagy különösen érzékeny laboratóriumi eljárással vizsgálják használójának mintáját, kimutatható.

A szer növeli a vörösvértestek számát a vérben, így megnő annak oxigénszállító kapacitása, vagyis fokozza a szervezet teljesítményét. Ez a folyamat magaslati edzés során természetes úton megy végbe, és néhány hétig tart. Az EPO-t ennek megfelelően egy-két hétig szedik a nagy versenyek előtt, és legfeljebb 14 napon belül valószínűleg kimutathatatlanná válik - magyarázta a szakértő.

Kimutathatók?

Annak, hogy Maria Isabel Moren lebukott, az lehetett az oka, hogy rosszul számították ki, mikor kell abbahagynia a doppingszer szedését, esetleg szervezete lassabban bontotta le a szert - fűzte hozzá Bakanek György.

A szakértőnek meggyőződése, hogy most is vannak a THG-hoz (tetra-hidrogesztrinon) hasonló dizájnerszteroidok, amelyeket kifejezetten doppingolás céljára, gyógyszerkutatók által kifejlesztett, igen nagy anabolikus hatású anyagok, ám a sportolók nem válnak tőlük férfiasabbá, de serkenti az izombeépülést és növeli a teljesítményt.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az ilyen szerek használatát mennyi időre visszamenőleg lehet kimutatni, hiszen ez eddig még sosem sikerült, bár Athénban és a pekingi olimpia előtt is fenyegették ezzel a sportolókat - közölte Bakanek György. A szakértő hozzátette: e szereket elsősorban azokban a sportágakban használják, ahol rövid idő alatt nagy erőkifejtésre vagy hosszabb távon komoly állóképességre van szükség.Mivel trükköznek?

Sokan lebuknak a kerékpársportban, de bizonyos, hogy rengetegen doppingoltak eddig bizonyos atlétikai számokban, a súlyemelésben, az úszásban, illetve az erősportokban - mondta a független doppingszakértő.

Senki sem tudja, hogy ki szed ilyen szereket, hiszen egyelőre nem lehet őket kimutatni - mondta Bakanek György. Ígérték, hogy az inzulinszerű növekedési faktort, és annak különböző variánsait, valamint a növekedési hormont is ki fogják tudni mutatni, ám eddig még egyetlen labor sem jelezte, hogy pozitív minta érkezett volna hozzá - jegyezte meg a szakértő.

Hiba miatt buktak le

Az elmúlt hetekben több doppingbotrányról érkezett hír, a legnagyobb visszhangot az orosz atlétanők esete váltotta ki: kiderült, hogy világklasszis sportolók éveken keresztül tiltott teljesítménynövelő szereket használtak. Bakanek György szerint a sportolók most azért buktak le, mert elkövettek egy nagy hibát: nem találtak elég vizeletet adó donort, mert nem várták az ellenőrzést, így egyetlen személyhez fordultak, így mindannyiuk genetikai vizeletmintája megegyezett.

Nem véletlen - magyarázta a szakértő -, hogy a nők ritkábban buknak le, hiszen náluk a fizikai manipuláció sokkal könnyebb: bizonyos testnyílásukban könnyebben el tudtak helyezni idegen vizeletet.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×