eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kulcsár Győző: Biztos, hogy megint lesznek doppingvétségek

Több előírás is alaposan megnehezíti a versenyzők olimpiai felkészülését és szereplését - mondta Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szakember szerint az elmúlt évtizedekben jóformán minden megváltozott az olimpiákon, ez már nem az az esemény, amelyen ő vett részt Tokióban, 1964-ben.

Az egy jókedvű, felhőtlen, kötetlen olimpia volt, mindenki odament, ahova akart. Ha most belép valaki az olimpiai faluba, akkor minden saroknál megállítják és ellenőrzik - jegyezte meg Kulcsár Győző.

A szövetségi kapitány jellemző eljárásként említette, hogy a vívóknál négy embert lehet benevezni a csapatversenybe, de a tartalékember nem lakhat az olimpiai faluban, csak a tribünön foglalhat helyet, és ha be akarják vetni, akkor először akkreditálni kell.

Ha nem cserélem be, akkor az illető nem kap aranyérmet. Legutóbb például az utolsó tusnál eljátszotta a franciák vívója, hogy megsérült, így behozhatták a tartalékot. De hát miért kell csalni, olimpia ez? Csalunk, mert ezek a szabályok - bosszankodott a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

Falanszter

Kérdésre válaszolva elmondta: a dopping már megmételyezte az olimpiai mozgalmat, elképesztő például, hogy mindenkit holléti nyilvántartás vezetésére köteleznek, noha honnan tudhatná valaki, hol lesz több hét vagy hónap múlva.

"Ez már nem arról szól, hogy én sportolok, mert szeretem a mozgást, hanem benne vagyok egy falanszterben, ahol a Nagy Testvér figyeli, hogy merek levegőt menni" - fogalmazott Kulcsár Győző.

Emellett persze vannak sportágak, ahol változatlanul doppingolnak. Nem tudom, hogy mi a megoldás, biztos, hogy megint lesznek doppingvétségek - tette hozzá.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×