eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Don Quijote megy, a sztár jön?

Luis Aragonés mondjon le - követeli a Marca című spanyol sportnapilap honlapján szavazók 87 százaléka. A spanyol szövetségi kapitány elveszítette a legutóbbi két Eb-selejtezőjét a válogatottal. Egyelőre nem akar megválni a tisztségétől, holott már az is kiderült, Marcello Lippi szívesen átvenné a "Vörös Fúriát". A spanyolok szerdán Murciában az argentinokat fogadják. A tét - túl a presztízsen - nyilvánvalóan Aragonés jövője is.

Úgy fest, a spanyol edzői kar legidősebb tagja, a 69. évében járó Luis Aragonés tíz körömmel kapaszkodik az állásába. A világbajnokságon a franciák elleni vereség után ugyan kilátásba helyezte, hogy lemond - de aztán elfeledkezett ígéretéről.

Elsősorban a szövetségi elnök, Angel María Villar jóvoltából, maradhatott a posztján, ám aztán az augusztusi, Izland elleni barátságos mérkőzésen "kiszenvedett" gól nélküli döntetlen után ismét felerősödtek a távozását sürgető hangok.

Már többször megígérte lemondását

A Vörös Fúriának becézett válogatott szeptemberben, az Európa-bajnoki selejtezők nyitányán ugyan magabiztosan legyőzte Liechtenstein az európai ranglistán körülbelül az ötvenedik helyre rangsorolt együttesét, de aztán kikapott 3-2-re Belfastban az északírektől.

Luis Aragonés akkor megint meglebegtette lemondó nyilatkozatát, ám Villar a posztján tartotta. Alkalmasint mindketten úgy tartották: ha a csoportban vezető svédek ellen, idegenben sikerül jó eredményt elérni, eloszlanak a viharfelhők. Nem sikerült.

Bárki kirúghatja - vagy mégsem?

A hétvégén a Raúl, Morientes és Joaquín nélkül játszó spanyol gárda kikapott az Isakssont és Ibrahimovicot nélkülöző sárga-kékektől. Aragonés a találkozó utáni sajtótájékoztatón ködös mondatokat fogalmazott meg lehetséges távozásáról - s már nem emlékezett arra, hogy a mérkőzés előtt még azt mondta: "Ha kikapunk Svédországban, bárki kirúghat."

Persze, a "bárki" egyedül a szövetség elnöke, aki nem akar tudomást venni sem az eredménytelenségről, sem az egyre erősödő népharagról, sem pedig a Stockholmban tanuló spanyol egyetemisták a mérkőzés utáni, "Vete ya" (Menj most!) kórusáról.

Don Quijote és az ő Sancho Panzája

A Madridhoz közeli Hortalezában született Luis Aragonést El Sabio de Hortalezának, azaz Hortalezai bölcsnek szokták volt becézni - mostanság éppen úgy nem méltó erre a névre, mint amikor hajdanán az immár a Madridban játszó José Antonio Reyesnek azt tanácsolta Thierry Henryra utalva, hogy "Mutasd meg, hogy te jobb vagy, mint az a feka".

Luis Aragonés azt mondja, nem tenne jót a válogatottnak az ő távozása. Meg hogy nem érdekli, ki mit kiabál, a maga feje után megy. Alkalmasint ő ma a spanyol futball Don Quijótéja. S szerencséjére hűséges Sancho Panzája éppen a szövetség elnöke, Angel María Villar.

"Elegem van az egészből - mondja. - A pályafutásom során voltam már hasonló helyzetben, s mindig találtam megoldást. A válogatott esete kicsit talán más, de a szövetség támogatásával úrrá leszünk a gondokon."

Szerdán minden eldől?

Érdekes, hogy a játékosok (akik nyilvánvalóan nem tudják még, mi lesz az ügy végkimenetele), támogatásukról biztosították a kapitányt, aki pedig azt is találta mondani, hogy a saját emberei szabotálják a munkát. Ezzel szemben Fernando Torres, Luis García és Sergio Ramos is nyíltan Aragonés mellett törtek lándzsát.

"Mindannyian felelősek vagyunk a kialakult helyzetért"- fogalmazott például az Atlético Madrid középcsatára, Aragonés egyik nagy kedvence, Fernando Torres.

Ugyanakkor a spanyol lapok némelyike megjegyezte, hogy Aragonés elődei ilyen eredménysor után nem tarthatták meg a helyüket. A szerdai, argentinok elleni mérkőzés vízválasztó lehet: ha ott is kikapnak a spanyolok, Aragonés aligha maradhat. (Legutóbb Luis Suárez szenvedett sorozatban háromszor is vereséget a spanyol csapattal. Az állásába került.)

Lippi készenlétben?

Ha távozik, jöhet Marcello Lippi. Függetlenül attól, hogy Vicente Del Bosquét és Miguel Angel Lotinát korábban lehetséges utódként emlegették, a világbajnok olasz válogatott kapitányának igenje minden vetélytársat lesöpör a színről.

Nem gond, hogy külföldi: a Marca című honlapon a szavazók háromnegyede elképzelhetőnek tartotta, hogy ne spanyol kapitány irányítson - a válogatott modernkori történetében először.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 08:53
×
×
×
×