eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az élő horogkereszt a magyarokat is sújthatja

A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun keddi számában közölt egy, a horvát "huligánokról" készült livornói felvételt, amelyen kétszázan élő horogkeresztet formáznak a stadion lelátóján. Az esetnek nyilvánvaló aktualitást ad, hogy szerdán az angol válogatott Zágrábban lép pályára Eb-selejtezőn. Ez, persze, lehetne akár a két ország, a két válogatott külön ügye. Ugyanakkor a hullámok messzebbre csaphatnak - akár Magyarországig.

"Horvátországot akár ki is zárhatják az Euro 2008 selejtezőiről, ha a szurkolók sértegetni fogják az angol válogatott fekete játékosait" - jövendöli a lap, majd idézi William Gaillard, az UEFA sajtófőnökének szavait: "Nem tudjuk tolerálni a rasszizmust. Korábban is sok ilyen jellegű gondunk volt Kelet-Európában, s Horvátország az egyik legbűnösebb ebben. De elhatároztuk, hogy gátat szabunk az ilyesfajta eseményeknek, s ezért nagyon határozott felszólítást küldtünk annak érdekében, hogy megelőzzünk mindenféle incidenst az angolok elleni találkozón."

A FIFA nemrégiben bevezetett szabályai alapján különlegesen súlyos esetben egy válogatott pontlevonással, egészen súlyos vétek esetén kizárással is büntethető. "Miután a horvátoknak már a múltban is támadtak e tárgykörben problémáik, előrebocsáthatom, hogy egy újabb eset után a büntetés minden korábbinál súlyosabb lesz" - mondta Gaillard.

A horvát szurkolók valóban számos alkalommal vétettek a szabályok ellen. Jóval az UEFA erőteljes rosszallását kiváltott, augusztusi, livornói, Olaszország-Horvátország barátságos mérkőzés előtt, még 2004-ben, a szövetség súlyos pénzbüntetést kapott, miután a nézők fajgyűlölő kifejezésekkel, fütyüléssel és huhogással sértegették a francia válogatott játékosainak többségét.

Aligha kell hangsúlyozni, hogy az utóbbi időben az UEFA berkein belül nagy port kavart incidens nincs jó hatással a 2012-es Eb megrendezésére beadott, magyar-horvát közös pályázat esélyeire. A horvát szövetségre a szurkolók rasszista magatartása miatt kiszabott súlyos büntetés szinte kizárná, hogy a pályázók megkapják a hat év múlva esedékes kontinensbajnokság rendezési jogát.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×