eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

60 millió forint gyűlt össze egy nap alatt a Hősök terén indult adománygyűjtésen - a nap hírei

Helyesnek, de Magyarország számára nagy veszteségnek nevezte az államfő lemondását évértékelőjében a miniszterelnök. Megerősítette Alekszej Navalnij halálhírét, a néhai orosz ellenzéki politikus szóvivője. Megtámadta az Építési és Közlekedési Minisztérium az LMP hitelesített népszavazási kérdését. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Helyesnek, de Magyarország számára nagy veszteségnek nevezte az államfő lemondását a miniszterelnök. Orbán Viktor a Várkert bazárban tartott évértékelőjén bejelentette: új gyermekvédelmi törvénycsomagot készítenek. A gazdaságról szólva kiemelte: a munkavállalók 75 százalékos arányát szeretnék 85 százalékra emelni. Ismét bírálta Brüsszelt, mondván, annak Ukrajna-stratégiája megbukott. Kijelentette: Európának egy új európai jobboldal segítségével vissza kell foglalnia Brüsszelt. Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor évértékelőjében csak a lényegről nem beszélt: miért kapott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbotrányban elítélt volt igazgatóhelyettes.

Már csaknem 60 millió forint adomány gyűlt össze a Hősök terén tartott tegnapi demonstráción indított kezdeményezéssel, egy az önálló életét családi háttér nélkül megkezdő, korábban bántalmazott fiatal számára. Az összegből azonban már két hajléktalan fiatalnak is tudnak segíteni.

Az Európai Bizottság márciusban mutatja be az unió védelmi ipari stratégiáját, amely egyebek között a hadiipari termelés több mint 20 százalékos növelését irányozza elő. Ursula von der Leyen, a testület vezetője a müncheni biztonságpolitikai konferencián elmondta: ha a választások után megalakuló új összetételű Európai Bizottságban újra bizalmat kapna, létrehozná a védelmi biztosi posztot.

Kivonják az ukrán egységeket a 4. hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából - jelentette be az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Közölte: a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében döntöttek így.

Megerősítette Alekszej Navalnij halálhírét, a néhai orosz ellenzéki politikus szóvivője, és követelte, hogy a holttestet adják át a családjának. Az orosz elnök politikájának egyik legismertebb bírálója a hivatalos jelentés szerint egy büntetőtelepen halt meg, a reggeli séta után. Alekszej Navalnij 47 éves volt. Halála ügyében vizsgálatot sürget az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága és az EBESZ soros elnöke. A nyugati, a balti országok vezetői, a lengyel és az ukrán elnök is Oroszországot tették felelőssé a történtekért.

Az orosz választópolgárok csaknem 80 százaléka a márciusi elnökválasztáson a hivatalban lévő elnökre, Vlagyimir Putyinra szavazna egy felmérés szerint. Az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ közvélemény-kutatása szerint Putyin vetélytársai, Vlagyiszlav Davankov 4, Nyikolaj Haritonov szintén 4, Leonyid Szluckij pedig 2 százalékot szerezne.

Németország június 15-ig meghosszabbította az ellenőrzést a lengyel, a cseh és a svájci határon - közölte a belügyminisztérium. Az intézkedés célja az embercsempészet elleni küzdelem és az illegális migráció visszaszorítása.

Új német párt alakult Értékunió Egyesület néven, amely a német Kereszténydemokrata Unióból kilépett Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal volt elnöke körül szerveződött. A politikus úgy nyilatkozott: az útjukat elhagyó konzervatív uniópártok és a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt közötti űrt szeretnék kitölteni, és indulnak Brandenburgban, Szászországban és Türingiában a helyi tartományi választásokon.

Húszi rakétatámadás ért egy brit tankert a Vörös-tengeren. A jemeni lázadók indítottak rakétatámadás a Pollux brit olajszállító ellen. Úgy tudni, hogy a hajó kisebb károkat szenvedett, a legénység nem sérült meg.

Elutasította az Izrael tervezett rafahi offenzívájával kapcsolatos beadványt a Nemzetközi Bíróság. A szervezet a Dél-afrikai Köztársaság ideiglenes intézkedések iránti újabb kérvényét tárgyalta. A Nemzetközi Bíróság január végén hozott döntésében már felszólította Izraelt, hogy gázai övezeti katonai műveletei során tegyen meg mindent a népirtás megelőzése és a palesztinok életének megóvása érdekében.

Százezrek tüntettek ma Londonban a palesztinok mellett és a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A főszervező Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport becslése szerint a megmozduláson 250 ezren vettek részt.

Megtámadta az Építési és Közlekedési Minisztérium az LMP hitelesített népszavazási kérdését, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt. Az ellenzéki párt országos elnökségének tagja azt mondta: ezzel további 90 napot kell várni arra, hogy a Kúria ismét megerősítse az LMP kezdeményezését.

Elkezdődött az ingatlanfejlesztés előkészítése a Rákosrendező területén. Az Építési és Közlekedési Minisztérium erről már értesítette a bérlőket és a jogcím nélküli területhasználókat, a MÁV pedig elkezdte felmondani a területhasználati szerződéseket. A kormány egy új millenniumi városközpontot hozna létre Pesten, a Rákosrendező 130 hektáros állami tulajdonú, de ki nem használt területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×