eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyszabású ukrán offenzíva a láthatáron - a nap hírei

Az uniós pénzek érkezésétől tette függővé Láng Zsolt kormánybiztos, hogy kaphatnak-e rezsitámogatást a megyei önkormányzatok és a főváros. Évenkénti teljesítményértékelést vezetne be a tanároknál a Belügyminisztérium. Nőtt a várólista több, életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Az uniós pénzek érkezésétől tette függővé Láng Zsolt kormánybiztos, hogy kaphatnak-e rezsitámogatást a megyei önkormányzatok és a főváros. A közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy miben tud segíteni a kormány az önkormányzatoknak, és van-e erre lehetőség. Láng Zsolt megerősítette, hogy most csaknem 150, tízezer fősnél nagyobb település és kerület kap támogatást. Hangsúlyozta: csak azok a kerületek nem kaptak rezsitámogatást, amelyek nem mentek el az egyeztetésekre.

Átlátható és arányos rezsitámogatási rendszert követel a Párbeszéd az önkormányzatoknak. Az ellenzéki párt közleménye szerint az energiatámogatások közzétett listája a kormány politikai játszmájáról és az átláthatóság hiányáról árulkodik, mert az ellenzéki városok kis összegű vagy nulla forint támogatásban részesülnek. A Párbeszéd szerint Orbán Viktor a településeket kiszolgáltatott, politikailag függő helyzetben akarja tartani, az autonóm önkormányzatiság több mint 10 éve tartó rombolása mellett. Láng Zsolt egyeztetését az önkormányzatokkal, szakmaiatlannak és arányosság nélkülinek nevezték.

A kormány társadalom- és gazdaságpolitikájának felülvizsgálatát sürgeti az LMP a fenntarthatóság szempontjából. Schmuck Erzsébet társelnök a gazdaságpolitikát bírálva kijelentette: a kabinet továbbra is a multikra és az autógyártásra épít, a kis- és közepes vállalkozásokat legfeljebb szóban támogatja. Kiemelte: az energiatakarékosságot területén nem halasztható tovább a radikális zöld fordulat. A politikus a vízgazdálkodásban is szemléletváltást tart szükségesnek.

Az alapvető élelmiszerek, a gyermekgondozáshoz szükséges eszközök és a rezsiköltségek áfájának jelenős mérséklését követeli a Jobbik. Z. Kárpát Dániel alelnöke felidézte: a Fidesz azzal érvel az áfacsökkentés ellen, hogy az intézkedés hatására nem csökkennének a fogyasztói árak. A Jobbik szerint ugyanakkor ez kivédhető egy olyan informatikai rendszer működtetésével, ami megmutatná, hogy az árnövekedés mögött állnak-e valódi piaci folyamatok vagy nem.

Új teljesítményértékelési rendszert dolgoz ki a tanárok számára a Belügyminisztérium. Az erről szóló lapértesülést megerősítette az InfoRádiónak. A Népszava egy dokumentumra hivatkozva írt arról, hogy egyebek mellett a diákok tanulmányai eredményei, a versenyeken való részvételek, illetve az egyéb programok száma alapján tennének különbséget a pedagógusok között. A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a teljesítményértékelést, de Szabó Zsuzsa elnök szerint hiányoznak hozzá a személyi és anyagi feltételek. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke is azt mondta: sok minden hiányzik ahhoz, hogy új, egységes, igazságos rendszert lehessen bevezetni. Azt ugyanakkor kizártnak nevezte, hogy a gyengébben teljesítő pedagógusok alapbéréből vonjanak el.

Nőtt a várólista több, életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében – írja a pénzcentrum. Még mindig rengetegen várakoznak a többi között térd-, csípő-, sérv- és epekő műtétre. A mandula, orrmandula műtétekre több mint kétszeresére nőtt a várakozók létszáma. Az egészségügyben számos változás történt, szakértői javaslatok születtek, forrásokat különítettek el a várólisták rövidítésére, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján mégsem javul a helyzet.

A KSH ismertetése szerint októberben 510 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 352 ezer forint. Az előbbi 18,4 százalékkal, utóbbi 19,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Ukrajna nagyszabású offenzívát tervez tavaszra, a leghevesebb harcok márciusban várhatók - jelentette ki az ukrán katonai hírszerzés főnöke. Kirilo Budanov az amerikai ABC News-nak adott interjújában kiemelte: céljuk, hogy visszatérjenek 1991-es határokhoz. Nem zárta ki azt sem, hogy Oroszország területét fogják érni újabb csapások, de nem pontosította, hogy ki állna ezen támadások mögött. Közben az ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy hamarosan megérkeznek Ukrajnába, a Patriot amerikai légvédelmi rakétarendszerek.

Hadrendbe állt a Cirkon nevű hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt orosz fregatt, amelyet az orosz elnök a világon egyedülálló fegyvernek nevezett. Vlagyimir Putyin köszönetet mondott az orosz hadiipari szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. Szergej Sojgu védelmi miniszter kiemelte: a hajón található szárnyasrakéták megbízhatóan hatolnak át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, a hattótávolságuk pedig meghaladja az ezer kilométert.

A keresztény hittételek jelentős közvetítőjeként és magyarázójaként jellemezte elődjét, a 95 évesen elhunyt XVI. Benedeket Ferenc pápa a vatikáni általános audiencián. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott: a nyugalmazott pápa alapos és tiszteletteljes gondolkodása nem saját magára, hanem az egyházra irányult. A Szent Péter-bazilikában már harmadik napja folyamatosan érkeznek hívek XVI. Benedek ravatalához. Joseph Ratzinger temetése csütörtök reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×