eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Tanári flashmob a Nyugatinál; még később jönnek az EU-s pénzek - a nap hírei

2023 első negyedévében érkezhetnek meg az első uniós pénzek, ha sikerül megállapodni Brüsszellel - jelentette ki az uniós pénzek felhasználásáért felelős miniszter. Fogyóban vannak az Európai Unió fegyverkészletei - figyelmeztetett az unió külügyi biztosa. Csaknem 30 százalékkal nőtt az európai gázár az irányadónak számító holland gáztőzsdén. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

2023 első negyedévében érkezhetnek meg az első uniós pénzek, ha sikerül megállapodni Brüsszellel - jelentette ki az uniós pénzek felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics Tibor azt mondta: jelenleg arra várnak, hogy az Európai Bizottság választ adjon arra a levélre, amiben a magyar kormány válaszolt kérdéseikre. Erre a Bizottságnak szeptember 22-ig van még ideje.

Az Európai Unió fegyverkészletei fogyóban vannak, mivel a tagállamok továbbra is fegyvereket és lőszert küldenek Ukrajnába - figyelmeztetett az unió külügyi biztosa. Josep Borrell sürgette a tagállamokat, hogy jobban hangolják össze a hadianyagokra fordított kiadásaikat. Az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülése után ugyanakkor azt mondta: az Európai Unió mindaddig katonai támogatást és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, amíg arra szükség van és teszi ezt olyan mértékben, amennyire azt a háborúban álló ország igényli.

Csaknem 30 százalékkal nőtt az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén. A drágulást a Gazprom orosz cég azon bejelentése váltotta ki, amely szerint olajszivárgás miatt egyelőre nem indul újra a karbantartás miatt 3 napra leállított, Európát döntő részben ellátó Északi Áramlat-1 gázvezeték. Ugyancsak emiatt húszéves mélypontra zuhant az euró jegyzése a dollárral szemben a nemzetközi devizapiacon.

Franciaország növeli a gázszállításait Németországnak, amely cserébe AZ elektromos áramot szolgáltat, ha az energiaválság miatt arra szükség lenne télen - jelentette be a francia államfő. Emmanuel Macron a német kancellárral folytatott videokonferencia-megbeszélés után úgy fogalmazott, hogy meg fogják oldani a csatlakozásokat, hogy gázt tudjanak szállítani a németeknek.

Műtrágyahiánytól tartanak a kertészek az Oroszország elleni uniós szankciók és az energiaárak emelkedése miatt. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke arról beszélt: a kertészeti műtrágyákra már most is legalább 2-3 hónapot kell várni, az árak pedig a többszörösére nőttek egy év alatt.

Aláírták az adásvételi szerződést a világ legnagyobb akkumulátorgyára debreceni üzemének telkére. A kínai cég 3 ezer milliárd forintos beruházása közvetlenül 9 ezer munkahelyet teremt majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mérföldkőnek nevezte a telek megvásárlására vonatkozó szerződést.

Liz Truss jelenlegi külügyminiszter a brit Konzervatív Párt új vezetője, így ő lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is. Lizz Truss a volt pénzügyminisztert, Rishi Sunakot győzte le a hetek óta tartó versenyben. A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke, és már a negyedik brit kormányfő hat év alatt. A legutóbbi vezetőválasztást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson eddigi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én lemondott a Konzervatív Párt vezetői posztjáról.

4 budapesti gimnázium előtt virrasztottak hétfőre virradóra a diákok a tanáraikért a pénteki megmozdulás folytatásaként, a Nyugati téren pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 tanára tartott flashmobot. A diákok virrasztása reggel 9-ig, a második tanóra kezdetéig tartott a Szent István, az Óbudai, a Vörösmarty és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium előtt. A megmozdulást a pénteki diáktüntetést szervező Diákok a Tanárokért mozgalom kezdeményezte.

Csaknem négyszázan kezdték meg kiképzésüket az önkéntes katonai szolgálat keretén belül. A szolgálat az önkéntességen alapul, ezért bármikor megszüntethető, de a jelentkező dönthet úgy is, hogy szerződéses katona lesz vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása közben, illetve egyéb munkaviszonyban, tartalékosként folytatja.

Információs iroda nyílt Budapest belvárosában az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a fővárosi önkormányzat együttműködésében. A megnyitón a Menekültügyi Főbiztosság regionális operatív vezetője arról beszélt, hogy a központ abban segít, hogy a gyerekek iskolába járhassanak, a felnőtteknek szállást és munkát találjanak.

Az idei nyár volt a legmelegebb az 1901-ben indult mérések kezdete óta – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elemzés alapján az évszak középhőmérséklete országosan 22,8 Celsius fok volt, ami fél fokkal melegebb az eddigi csúcstartó 2003-as nyárnál. A rendkívül meleg időjárás ellenére az ország áramfogyasztása ezen a nyáron nem haladta meg a korábban mért csúcsértéket - közölte a Mavir.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×