eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa (b2) és Gülsen Karanis török nagykövet (j2) megtekinti a korábban Törökországtól visszakapott corvinákat a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kiállítóterében 2024. február 5-én. Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az OSZK digitális gyűjteményében.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Két „csodálatos” dokumentumcsoport vált elérhetővé az online térben

Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményében.

Törökország 1869-ben négy, 1877-ben pedig tizenkét corvinát adott vissza Magyarországnak Hunyadi Mátyás Corvina könyvtárának egykori darabjai közül, most pedig a Topkapi Szeráj könyvtárából az OSZK megkapta az ott őrzött két corvina teljes digitális másolatát, amely mérföldkőnek számít a magyar és nemzetközi corvinakutatás viszonylatában – idézte fel Hoppál Péter, a török–magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa, a corvinákat és a panorámaképet az OSZK-ban bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

Budapest, 2024. február 5.
Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa és Gülsen Karanis török nagykövet (b-j) a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kiállítóterében 2024. február 5-én. Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az OSZK digitális gyűjteményében.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2024. február 5. Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa és Gülsen Karanis török nagykövet (b-j) a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár kiállítóterében. MTI/Hegedüs Róbert

A magyar–török kulturális évad apropóját Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója adja. „A centenáriumra épülő programsorozat lehetőséget ad a magyar és a török kultúra közös ünneplésére abból az alkalomból, hogy két csodálatos dokumentumcsoport, az Isztambulban őrzött corvinák és a könyvtárunk gyűjteményében megtalálható, 19. századi városfotók szabadon elérhetővé, letölthetővé, kutathatóvá és élvezhetővé váltak mindenki számára az online térben” – hangsúlyozta Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×