eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Rangos elismerés a Bogyó és Babóca írójának

Átadták az idei Magyar Nyelvőr Díjakat.

"A magyar szavakat még soha annyian nem írták le, mint mostanában, de kérdéses, hogy a Zuckerberg-világ, a modern internet világa mennyire változtatja meg nyelvünket. Négy-ötszáz évente van ekkora váltakozás a kommunikáció világában, így most különösen fontos azok munkája, akik sokat tesznek a magyar nyelvért" - mondta a rendezvényen Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

Magyar Nyelvőr Díjban részesültek

Dr. Haader Lea. Az MTA Nyelvtudományi Intézet (ma: Nyelvtudományi Kutatóközpont) ny. tudományos főmunkatársa és az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének nyugállományú docense.

Róla tudni érdemes, hogy több ómagyar kódex kritikai szövegkiadásának eredményeképpen ismerte fel a kódexkezek hibázásaiban a rendszerszerűséget, és hozta létre az ómagyar hibatipológiát. Nyelvtörténeti elemzéseiben a nyelvi tények mögött a nyelvhasználó ember keresése foglalkoztatja.

A hibatipológia alapján találta meg a Halotti beszéd századok óta vitatott szavának valószínű megoldását.

Ádám Zita. 1969-ben szerzett tanári diplomát a nyitrai Pedagógiai Fakultás magyar nyelv és irodalom – szlovák nyelv és irodalom szakán. Itt végezte posztgraduális tanulmányait, és doktorált 1986-ban. Alapító tagja, később elnöke, illetve alelnöke volt a magyar nemzeti kultúra megismerését és a nemzeti identitás erősítését elsődleges céljának tekintő, 1990-ben létrejött Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének.

Bartos Erika. A Bogyó és Babóca, az Anna, Peti, Gergő című nagy sikerű könyvek szerzője, forgatókönyvírója. A könyveiben nem hal meg senki. Még a pók is pozitív figura. A gyerekeknek egy megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×