eur:
389.06
usd:
361.34
bux:
68690.62
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay

Országtorta - Egy kellemetlen részlet is ismert már: az ár

A Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreáció nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett. Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnökét kérdeztük a tortákról.

Az idei kiírásban hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból kellett dolgozni. Lakatos Pál, a győztes a tokaji aszút és a magyar akácmézet választotta, a spicces jelző mindenképp az aszúra utal, ami viszont kiforralva került a tortába, a bor íze viszont megmarad.

Mint Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke az InfoRádióban elmondta,

egy vajas felverten van egy kakaóbab-töretes diós-ropogós, ezen van a tokaji aszús fügezselé, és egy enyhén sós karamell mousse a torta krémje.

"Összetett ízvilágú torta" - foglalta össze.

Az ezüstérmes egy Betyáros málna nevű alkotás lett, amelyben a kalocsai fűszerpaprika és szintén a magyar akácméz játszott főszerepet, a "bronzérmes" torta pedig (Merengő) a tokaji aszút és a magyar akácmézet a citromfűvel és a fehértói fürtös meggyel barátkoztatta össze, az öt alapanyagból tehát négyet beleépített a tortába.

Tizenkettedik alkalommal már a "cukrosok" tortáját is megválasztják.

Erdélyi Balázs szerint a győztes Kikelet torta szintén nagyon izgalmas.

"Egy nagyon klassz fekete teás, citromos, könnyed, áfonyás torta, mindenkinek szintén nagyon tudom ajánlani" - húzta alá.

Hogy hol kóstolhatja meg először a közönség, arról elmondta, az év végéig a Magyar Cukrász Ipartestület cukrászai készíthetik a tortát, így közel 400 cukrászda kínálja a tortát, és augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcájában is fogyasztható lesz. Ez egyébként a startidőpont.

Egy szelet 1300-1400 forint körül lesz,

az "utcában" 1400-1500 forint körüli árra lehet számítani, de Erdélyi Balázs szerint az árból 4-500 forint eleve maga az alapanyag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×