eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin
Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2018. október 8-án. A 2019. január 13-ig látogatható tárlat Francis Bacon, Lucian Freud és a 20. század második felének figurális brit festészetét, az úgynevezett Londoni Iskolát mutatja be számos főművön keresztül.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Baán László: egészen fantasztikus ajándék Korniss Péter életműve

A Szépművészeti Múzeumnak adományozta teljes életművét átfogó archívumát Korniss Péter fotográfus. A mintegy 34 ezer felvételt tartalmazó anyag a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetben Korniss Péter Archívumként lesz kutatható.

Az archívum egy egészen fantasztikus ajándék, hiszen az egyik legnagyszerűbb és leggazdagabb fotográfus életművéről van szó – fogalmazott az InfoRádióban Baán László, felidézve, nagy megtiszteltetés volt már az is, hogy három évvel korábban életmű-kiállítást rendezhettek Korniss Péter tiszteletére a Nemzeti Galériában, amely a Folyamatos emlékezet címet viselte, mintegy jelezve, hogy a művész munkássága már több mint fél évszázadot ölel föl, ami a gyakorlatilag eltűnő paraszti létmódnak és kultúrának egy fantasztikus dokumentuma, köztük több tízezer felvétellel.

További különlegessége az adománynak, hogy azt a fotográfus nagy gonddal dokumentálta, rendszerezte: a képek mindegyike el van látva megfelelő információkkal, hogy hol készül és kiről, milyen sorozat része, amivel nemcsak megkönnyíti a jelenlegi és jövőbeni kutatók dolgát, hanem egyfajta példával is szolgál, hiszen nagyon kevés művész rendezi hasonló alapossággal az életművét – tette hozzá a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Korniss Péter az egyik legnépszerűbb élő fotográfus, amit jól türköz a kiállításainak a látogatószáma is. De nem csupán idehaza, hanem szerte Európában nagy örömmel fogadják a műveit, hiszen egészen különleges világa, kamerája és szeme van a mesternek.

Novellapályázat

Tervek szerint rövidesen egy Korniss Péter műveihez kapcsolódó novellapályázatot is kiírnak. Baán László a részletekről úgy fogalmazott, az elmúlt években nagy sikernek örvendtek az úgynevezett textúrasorozatok, amikor a kortárs művészek, egy-egy múzeumi műtárgyat kiválasztva, rövid darabot írtak arról, amit aztán előadásokon tekinthettek meg a látogató. Vagyis nem idegen számukra, hogy a képzőművészetet összekössék az irodalommal.

A most odaajándékozott Korniss Péter-életműarchívum pedig mi sem méltóbb a kezdeményezésre – tette hozzá a Szépművészeti főigazgatója. A novellapályázatra egy-egy fényképet vagy sorozatot kiválasztva várják majd az általa inspirálódott műveket, amelyek "egy nagyon izgalmas és különleges, úgymond társművészeti együttállást eredményezhetnek Korniss Péter fotóművészeti munkásságával egy mai író tollából.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×