eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/A1-Sped Kft.

Újabb mesés miniszoborral gazdagodott Veszprém – képek

Kihelyezték a harmadik Kolodko Mihály-alkotást a megyeszékhelyen.

Az alkotás – amely egy kislányt és egy oroszlánt ábrázol – a Margit-romok közelében lelt otthonra. Török Balázs, ötletgazda, a miniszobrok létrejöttének kezdeményezője a Veol.hu-nak elmondta, a szobrot a történelem és a turizmus ihlette. Ahogyan a másik két miniszobor – a közönségszavazáson Ernőnek elnevezett őr és a Kossuth utcára kikerült, Ödönnek elnevezett, utcazenészt ábrázoló alkotás –, úgy a legfrissebb mű is több szálon kapcsolódik a város múltjához és jelenéhez.

Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.
Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.

„Megrendelőként az volt a kérésünk a szobrász felé, hogy kislányt formázzon, hiszen Veszprém a királynék városa, ahol talán minden kislány »királylány« szeretne lenni” – folytatta Török Balázs. Emellett a miniszobor reflektál arra a történelmi tényre, hogy Árpád-házi Szent Margit gyermekként Veszprémben nevelkedett. Az oroszlán megformálása a város és a térség legnépszerűbb turisztikai attrakciójához, a Veszprémi Állatkerthez köthető. A helyszín kiválasztása ezúttal is az alkotási folyamat részét képezte Kolodko Mihálynál.

A művész és a megrendelő szempontjai szerint az alkotást a Margit-romokhoz és a várhoz közel, nem messze az állatkerttől helyezték ki a Kollégium utca végén, a gyaloghídnál. A szobor 36 centiméter hosszú, 17 centiméter széles és 25 centiméter magas. A kislány figurája bronzból, az oroszlán mészkőből készült, amely alkotás a jövőt jelképezi, elnezvezéséről pedig ezúttal is a veszprémiek dönthetnek.

Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.
Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×