INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

kolodko mihály

szobrász

miniszobor

veszprém

Újabb mesés miniszoborral gazdagodott Veszprém – képek

Újabb mesés miniszoborral gazdagodott Veszprém – képek

Infostart

Kihelyezték a harmadik Kolodko Mihály-alkotást a megyeszékhelyen.

Az alkotás – amely egy kislányt és egy oroszlánt ábrázol – a Margit-romok közelében lelt otthonra. Török Balázs, ötletgazda, a miniszobrok létrejöttének kezdeményezője a Veol.hu-nak elmondta, a szobrot a történelem és a turizmus ihlette. Ahogyan a másik két miniszobor – a közönségszavazáson Ernőnek elnevezett őr és a Kossuth utcára kikerült, Ödönnek elnevezett, utcazenészt ábrázoló alkotás –, úgy a legfrissebb mű is több szálon kapcsolódik a város múltjához és jelenéhez.

Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.
Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.

„Megrendelőként az volt a kérésünk a szobrász felé, hogy kislányt formázzon, hiszen Veszprém a királynék városa, ahol talán minden kislány »királylány« szeretne lenni” – folytatta Török Balázs. Emellett a miniszobor reflektál arra a történelmi tényre, hogy Árpád-házi Szent Margit gyermekként Veszprémben nevelkedett. Az oroszlán megformálása a város és a térség legnépszerűbb turisztikai attrakciójához, a Veszprémi Állatkerthez köthető. A helyszín kiválasztása ezúttal is az alkotási folyamat részét képezte Kolodko Mihálynál.

A művész és a megrendelő szempontjai szerint az alkotást a Margit-romokhoz és a várhoz közel, nem messze az állatkerttől helyezték ki a Kollégium utca végén, a gyaloghídnál. A szobor 36 centiméter hosszú, 17 centiméter széles és 25 centiméter magas. A kislány figurája bronzból, az oroszlán mészkőből készült, amely alkotás a jövőt jelképezi, elnezvezéséről pedig ezúttal is a veszprémiek dönthetnek.

Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.
Forrás: Facebook/A1-Sped Kft.

Nyitókép: Facebook/A1-Sped Kft.
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018