eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Budapest, 2019. november 6. Szabó István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben című sorozatának felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán. A sorozatban a filmlaborban digitálisan restaurált filmklasszikusokat sugározzák, amelyek a Filmalap nemzeti filmörökség felújítási programja keretében nyerték vissza a lehető legteljesebb korhű, autentikus formájukat. A vetítések előtt az alkotók a forgatások legemlékezetesebb pillanatairól mesélnek, felidézik a stáb nehézségeit és örömeit. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

Schmidt Mária nem szeretné, ha Szabó István életműdíjat kapna

Úgy véli, az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, megvannak a Magyar Mozgókép Szemle idei életműdíjasai, az elismeréseket a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén, február 28-án adják át a Pesti Vigadóban.

A Magyar Filmakadémia Egyesület Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját jutalmazza életműdíjjal.

A pénteki bejelentés után kedd reggel Schmitt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felháborodott posztot helyezett el a Facebook-oldalán, amelyet Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, Fekete Péternek (az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárának), Káel Csabának (a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak), valamint L. Simon László fideszes képviselőnek címzett, és amelyben tiltakozik Szabó István életműdíja ellen.

Szabó István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész.

Schmidt Mária bejegyzésében azt írja, Szabó István díjának híre megdöbbentette és felháborította, mert Szabó "a Kádár-rendszer besúgója volt, akinek ügynökmúltját már 14 évvel ezelőtt, 2006 januárjában leleplezte a magyar sajtó és elsők között dokumentálta Gervai András". Hozzátette: „Képesi” 1957–1961 között összesen 48 írásbeli jelentést készített, amikben 21 ember magánéleti titkairól, anyagi helyzetéről, jövedelmi viszonyairól is jelentett.

"Tizenhárom évvel ezelőtt Szabó azzal a fedősztorival állt elő, hogy nemhogy senkinek sem ártott jelentéseivel, hanem éppen mások megmentése érdekében tette, amit tett. A beismerése utáni napon, 2006. január 30-án, a magyar szellemi élet több mint 100 képviselője önlistázta magát és kiállt „Képesi” ügynök mellett, aki még csak bocsánatot sem kért" - írta a levél további részében Schmidt Mária.

Felszólította a kormányzatot, hogy "tisztázzák a kulturális kormányzat állaspontját a tervezett életműdíjjal kapcsolatban", és nyugtassák meg, hogy "a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×