INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

Átadták a Magyar Kultúra Követe címeket

InfoRádió / MTI

A kulturális élet hét kiemelkedő személyisége: Fischer Ádám karmester, Konrád György író, Kurtág György zeneszerző-zongoraművész, Kati Marton újságíró, Tompa Gábor rendező-költő, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, valamint Zób Kati jelmez- és divattervező kapta a Magyar Kultúra Követe címet kedden Budapesten.

Az elismeréssel járó oklevelet Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kultúra napja, január 22. alkalmából adta át a kitüntetetteknek a Magyar Tudományos Akadémián. Kati Marton magyar származású amerikai író, újságíró, az amerikai magyar kulturális évad védnöke; Kurtág György és Tompa Gábor nem voltak jelen a keddi ünnepségen, ők később veszik át az oklevelet.

A miniszter által két éve alapított elismerést azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományozzák, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön.

Hiller István beszédében azt hangsúlyozta: a Magyar Kultúra Követe cím nem kitüntetés, hanem felkérés, amely a közösségtől, a köztársaságtól ered. Egyrészt megköszönik azt, amit határokon innen és túl a magyar kultúra érdekében a követek tettek, másrészt hivatalosan is felkérik ezeket a kitűnő művészeket, alkotókat, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain továbbra is büszkén személyesítsék meg a magyar kultúra értékeit - fogalmazott a miniszter.

A kultúránál nincs jobb országkép-formáló eszköz - jelentette ki Hiller István, hozzátéve, hogy az értelmiségi létet véleménye szerint a kreativitás és a kritikus szemlélet jellemzi. Ennek érvényesítésére biztatta az új követeket is.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az a tradíció, amely a Magyar Kultúra Követeihez fűződik, hosszú évtizedekig él. A miniszter úgy látja, hogy jó esély van arra, hogy ez a felkérés hagyománnyá váljék, és évek múlva is megismétlődik az átadás a Magyar Tudományos Akadémián.

Az átadáson a 12 korábbi követ közül jelen volt Fehér László festőművész és Kányádi Sándor költő. Schiff András és Julia Marton-Lefevre üdvözlő leveléből pedig Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára idézett. Schiff András úgy véli, hogy a világot jellemző kritikus gazdasági helyzetben különösen komoly felelősség hárul a művészekre, nagyobb szükség van rájuk, mint bármikor. Julia Marton-Lefevre, a követi címmel most kitüntetett Kati Marton testvére pedig arról írt, hogy magyarságát, a szülőhazája kultúrájának és tudományának értékeit szüntelenül képviseli, bár nem Magyarországon él.

Hiller István miniszter elmondta, hogy Kati Martonnak, aki fő támogatója az amerikai magyar kulturális évadnak, a hétvégén New Yorkban, a Carnegie Hall-beli ünnepélyes megnyitón adja át a megbízást, itt veszi át Tompa Gábor is az oklevelet és a plakettet. Kurtág Györgynek pedig Washingtonban, a Kongresszusi Könyvtárban tartandó koncertjekor nyújtja át az oklevelet.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018