eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Három előadást tart Budapesten a Mojszejev Táncegyüttes

A nagy érdeklődés miatt háromszor lép fel a világhírű orosz Mojszejev Táncegyüttes Budapesten. Az első előadás november 23-án 15 órakor lesz a Papp László Sportarénában.

Hat év után lép fel ismét Magyarországon a Mojszejev Táncegyüttes. A fővárosi Papp László Sportarénában november 23-án kétszer, ráadásként 25-én este látható az előadásuk, de Budapesten kívül Szegeden, Pécsett és Miskolcon is fellépnek.

A társulat eddig összesen tíz alkalommal lépett fel hazánkban. A mostani előadásuk első része egyveleg lesz a legsikeresebb darabjaikból. A második felvonásban pedig egy új koreográfiát láthatnak az érdeklődők Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeményére.

Az 1906 januárjában, Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncainak és a hagyományos balett-elemeknek az ötvözésével alakított ki. A húszas-harmincas években gyalog és lóháton járta az országot, így ismerkedett meg a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és a motívumokat. Írt koreográfiákat lengyel, finn, argentin és magyar táncok felhasználásával is.

1937 februárjában alakult a nevét viselő, később világhírűvé vált táncegyüttes. Első műsoruk, "A Szovjetunió népeinek tánca" azonnal ismertté tette őket. Azóta több mint 300 műsort vittek színre, és több mint 60 országban jártak. A legismertebb produkciók közt olyanok szerepelnek, mint a Spartacus, az Orosz szvit, a Partizánok vagy a Moldvai szvit.

Az egyedülálló műfajhoz, az úgynevezett szcenikus néptánchoz különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség, ezért az utánpótlás biztosítására 1943-ban az együttes táncstúdiót alapított. A tánckarba kerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, nagy hangsúlyt fektetve az alkalmasságra, tehetségre - és a lányok esetében a szépségre is.

Igor Mojszejev 2007 novemberében, 102 évesen halt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×