eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Jean Michel Jarre: A koncert sztárjai a régi hangszerek lesznek

Első, Oxygen című lemeze megjelenésének 30. évfordulója alkalmából Jean Michel Jarre a teljes album anyagát élőben mutatja be november 12-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Harminc évvel ezelőtt megjelent Oxygen albumot egyszerre tartották progresszívnak és populárisnak. Mit jelent az ön számára ez az album?

Mikor először rögzítettem az Oxygent, igen nehéz körülmények között, rossz technikai feltételek mellett tettem, egy régi, 8 sávos magnóval. Mindig szerettem volna jobb hangminőségben újra felvenni. Az audió és a vizuális eszközök robbanásszerű fejlődésével úgy éreztem, most jött el az alkalom, hogy ezt megtegyem. Ha hallgatom ezt a zenét, mindig úgy érzem, egyfajta időtlen hangulata van, ami valószínűleg az akkor használt hangszereim miatt van. Ezek a hangszerek igazán különlegesek, a többségük már feledésbe merült, részévé váltak az elektronikus zene mitológiájának. Kicsit olyanok, mint a Stradivari hegedű a klasszikus zenében, vagy a Les Paul Gibson és a Fender gitár a rockzenében, de a különbség az, hogy ezek az elektronikus eszközök eltűntek a 80-as évek elején a számítógépek és a digitális korszak beköszöntével. Mondhatni nem tudtak felnőni, sok ember ma azt sem tudja, mik ezek az eszközök. De egyedi minőséggel és melegséggel rendelkeznek, és jó telt, vaskos hangzásuk van, amit még számítógéppel sem könnyű utánozni. Mikor újra felvettem az Oxygent ezekkel az eszközökkel, rájöttem, hogy szeretném ezt a különleges élményt a színpadon is megosztani a közönséggel, hasonló körülmények között. Négy zenész lesz a színpadról, és 55-60 különleges hangszer vesz majd minket körül. Teljesen élő koncert lesz, nem lesznek számítógépek. Bármilyen hiba bekövetkezhet, de ettől lesz szórakoztató és különleges, és ezért veszek részt ebben a projektben.

A gazdag látványelemek is fontos szerepet szoktak kapni a koncertjein. Mit fog látni a budapesti közönség?

Sok szabadtéri koncertem volt már, de ez teljesen az ellentéte lesz azoknak. A koncert sztárjai a régi hangszerek lesznek, amelyeknek egy különleges megvilágítást terveztem. Olyan vizuális és filmes elemeket fogok használni, amik sokkal közelebb állnak a színházhoz, az operához vagy a rockoperához, mint a nagy lézerek és azok az elemek, amiket a szabadtéri koncerteken használok. Nagyon szerettem volna ezt megosztani a magyar közönséggel, mert mikor az Oxygen készült, az első visszajelzések között Budapestről és Magyarországról kaptam leveleket. Gondoltam, hogyha egyszer teljes egészében előadom az Oxygent - mert eddig csak részleteket játszottam belőle, egészben még soha - nagyon szeretném előadni Budapesten. Tehát ez a műsor nagyban különbözik a lézeres, tűzijátékos előadásaimtól, és ez után a koncertsorozat után nem is fogom többször előadni.

Édesapja, Maurice Jarre, a világhírű filmzeneszerző volt valamilyen hatással az ön munkásságára?

Édesapám sok gyönyörű filmzenét szerzett, mint az Arábiai Lawrence vagy a Doktor Zsivágó. A filmjeiben nagyon grandiózus, fülbemászó dallamokat írt, amik nyilvánvalóan hatással voltak rám. Manapság inkább a hangszerkesztés és az aláfestő zenék érvényesülnek, mintsem a nagyszabású, dallamos, az epikus operákra jellemző témák. A szerzeményeimet ez nagyban befolyásolta.

Tudatosan kiállt több emberjogi, társadalmi és környezetvédelmi ügy mellett. Hogy született meg az ötlet, hogy első nyugati művészként 1981-ben a kommunista Kínában adjon koncertet?

Ez a négyek bandájának bukása és Mao halála után történt, azért hívtak meg, hogy mesterkurzust tartsak a pekingi zenei konzervatórium diákjainak. Megdöbbentették őket az új hangszerek, így meg kellett alapítanom az első pekingi elektronikus zenei iskolát. Aztán a zenészek ösztönöztek, hogy jöjjek vissza és adjak egy koncertet. Mikor végül felléptem, olyan volt, mintha a Holdon vagy a Marson játszottam volna, igazi kulturális sokként hatott. De tudtam mutatni valamit, ami teljesen új és bizonyos szempontból forradalmi volt Kínában. Azt hiszem, azokban az időkben ez nagyon fontos volt, és szerencsésnek tartom magam ezért, mert úgy érzem, segítettem az embereknek kapcsolatot teremteni a külvilággal. Szerintem művészként ez egy igen pozitív cselekedet volt, nem a rendszer, hanem az utca embere felé.

Min dolgozik mostanában, tervez-e új anyagot, lemezt megjelentetni?

Igen tervezek, persze most az energiáimat leköti az Oxygen turné, nagyon várom, hogy Budapestre érkezzek. De tervezek új lemezt és új koncert projekteket, és remélem egy szabadtéri koncertet is fogok tudni adni Magyarországon a közeljövőben. Budapest az egyik kedvenc európai városom. Mindig egy kicsit otthon érzem magam itt, mert furcsa mód Lyonra, a szülővárosomra emlékeztetnek az épületek és a város hangulata, így nagy öröm lesz újra Budapestre jönnöm.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×