eur:
388.54
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ma kezdődik a Sziget Fesztivál

Hétfőn kezdődik a Hajógyári-szigeten a Sziget Fesztivál a Magyar Dal Napjával. Kedden, a nulladik napon lép fel az Iron Maiden, de itt lesz még a The Kooks, a Jamiroquai, a Sex Pistols, a R.E.M. és a The Killers is. Jegyek városszerte kaphatóak. Parkolni tilos a fesztivál környékén, a BKV sűrített menetrenddel készül.

Hétfőn reggel megnyitotta kapuit a Sziget Fesztivál. Hétfőn a mínusz egyedik nappal kezdődnek meg a programok az óbudai Hajógyári-szigeten. Kedden lesz a nulladik nap, szerdától vasárnapig pedig folyamatosak a programok a helyszínen.

Gerendai Károly, a rendezvény főszervezője az InfoRáfiónak elmondta, szerencsére még senki nem mondta le a fellépést.

Kedden este, a nulladik napon lép fel az Iron Maiden, akik előtt Lauren Harrisnak, a Maiden-főnök Steve Harris lányának az együttese melegíti be a közönséget. A következő napokban a Nagyszínpadon föllép a többi közt a Jamiroquai, az indie rockot játszó The Kooks, a punklegenda Sex Pistols, a R.E.M. és "a legjobb amerikai brit gitárzenekar", a The Killers.

Az esti főelőadók előtt koncertezik Alanis Morissette, a Kasier Chiefs, és Serj Tankian, a System of a Down volt frontembere. "És ez csak egy a hatvan helyszín közül, így a bőség zavarával küszködünk" - mondta Gerendai Károly.

Hétfőn van a mínusz egyedik nap, a Magyar Dal Napja, ami, mint a főszervező kifejtette, ezentúl a Szigettől függetlenül lesz megrendezve minden évben. Ennek keretében az elmúlt ötven év legnagyobb slágerei és előadói kerülnek terítékre nyolc órán keresztül. Lesznek különlegességek és alkalmi formációk is, sokan játsszák majd egymás dalait.

Parlamenti kvíz, délután komolyzene

Idén ötödik alkalommal jelenik meg a parlamenti információs sátor a Szigeten. Az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője szerint az érdeklődés nagy, ám a fiatalok többsége rendkívül tájékozatlan. Sokan a kormány és az országgyűlés közti különbséget sem tudják.

A parlamenti sátor célja, hogy megismertesse a fiatalokkal az országgyűlés működését és kedvet csináljon a Parlament épületének a meglátogatásához - mondta el Rostási-Szabó Zsuzsanna. Lesz parlamenti kvíz, puzzle, fotókiállítás, és két beszélgetés is. Az egyik az Országház kulisszatitkairól szól, a másiknak pedig "Zöld parlament a vízért" lesz a témája. Ezeket pénteken és szombaton délután tartják.

Az Oktopus összművészeti helyszínen komolyzenei wurlitzer várja az érdeklődőket minden délután három órától az Zeneakadémia hallgatóinak előadásában. Hogy mindenki számára befogadhatóvá tegyük a komolyzenét, változatos programmal készülünk - mondta Monoki Miklós, a szervező Largo Egyesület elnöke. Hozzátette, lesz klasszikus vonósnégyes és renenszánsz gitáros darab, a műsor vége mindig könnyedebb lesz. A művek délután 3 és fél 5 közt lesznek hallhatóak.

A Magyar Dal Napjára, hétfőre külön belépő van 2500 forintért, az "ott alvós" heti bérlet azonban érvényes mára is. Heti- és napijegyeket a város több pontján is lehet kapni, például a Nyugati téren, vagy azokon a hajóállomásokon, ahonnan hajó viszi az utasokat a rendezvény helyszínére.Sűrített menetrend

Gerendai Károly azt javasolja, mivel parkolni nem lehet a környéken, semmiképp se autóval látogassanak ki az érdeklődők. Ráadásul a rakpart lezárása is nehezíti a kijutást.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője az InfoRádiónak elmondta, a HÉV, illetve néhány villamos- és buszjárat sűrítve közlekedik a Sziget alatt a Batthyány tér és Békásmegyer között.

A HÉV folyamatosan, sűrített üzemben, három helyett hat kocsival jár. Hajnalban 6-10, este 7-8, éjszaka pedig 15 perc lesz a követési távolság, ami jóval sűrűbb, mint az általános menetrend.

Az 1-es villamos sűrűbben közlekedik az esti és az éjszakai órákban. A 4-6-os villamos eleve maximális üzemben jár a Szabadság híd lezárása miatt.

A 901-es éjszakai busz a szóló kocsik helyet csuklós kocsikkal közlekedik majd.

A járatokra természetesen ugyanúgy érvényesek a jegyek és a bérletek, mint a normál időszakban. Ha még így is nagy a zsúfoltság, pluszkocsit kapcsolnak az egyes járatokra. "Megerősített ellenőrzésre nem készülünk" - jelentette ki a BKV szóvivője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa, Seres Gerda, Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×