eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Miért nem tudja elfelejteni gyarmati múltját Babar, az elefánt?

Évtizedek óta a gyermekek és szüleik kedvence Franciaországban és a világ számos pontján. Újabban a francia kormány is vele kampányol. Idén ünnepli 75. születésnapját Babar, az elefánt. Sokan azonban még mindig úgy tekintenek rá, mint az elnyomás jelképére.

A kedvelt állatfigura külseje 1931 óta semmit nem változott. Ma is ugyanazt a zöld ruhát hordja, mint "születésekor". Franciaországban azonban ünnepeltebb, mint valaha.

Ez többek között a kormány kampányának köszönhető, és azoknak a bélyegeknek, melyeket az évforduló kapcsán bocsátottak ki. Franciaország legkedveltebb exportcikkének az egész világon nagy hírverést csapnak.

Családi ügy

A figurát Jean de Brunhoff alkotta feleségével, 1946-tól pedig fia, a jelenleg 80 éves Laurent de Brunhoff rajzolta és írta a történetet. Az első angol nyelvű kiadás 1933-ban jelent meg Londonban és New Yorkban, A. A. Milne ajánlójával.

A figura évtizedek óta a gyermekek és szüleik kedvence. A 30 év alatti japán hölgyek fele állítja, hogy van otthon egy elefántfigurája. A legújabb könyv, Babar világkörüli útja ősszel kerül a boltokba, a tervek szerint 12 millió példányban.

Babar, a környezettudatos

A francia környezetvédelmi tárca az elefántfigurát használja fel arra, hogy környezettudatos életre tanítsa a gyermekeket. A posta pedig egy olyan bélyeget bocsátott ki, amelyen Babar tortával a kezében látható.

Az állatfigurát azonban a 75 év alatt kritika is érte. Sokan a burzsoázia és férfiuralom jelképének tartják. Főleg Amerikában terjedt el a nézet, amely szerint Babar az elnyomás jelképe.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×