eur:
396.05
usd:
354.55
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Nem bírnak el a sok elítélttel az olaszok

Kormánybiztost neveztek ki a kritikus börtönhelyzet kezelésére

Rendkívüli kormánybiztost neveztek ki a kritikus olaszországi börtönhelyzet kezelésére, feladata többek között a börtönök túlzsúfoltsága felszámolása lesz új büntetésvégrehajtás intézetek építésével - közölte a római miniszterelnöki hivatal hétfőn.

Az igazságügyi és infrastrukturális tárca közös jelöltje, Marco Doglio lett a börtönökért felelős rendkívüli kormánybiztos. Mandátuma 2025. december 31. szól, és munkáját ötfős szakértői csapattal végzi. A 62 éves Doglio az infrastrukturális beruházások szakértőjeként ismert.

A miniszterelnökség közleménye szerint a kormánybiztos első számú feladata az olaszországi börtönökben jelenleg tapasztalható zsúfoltság felszámolása lesz új börtönök építésével.

A kinevezést kommentáló Andrea Ostellari igazságügyi államtitkár szerint a kormány célja, hogy jobb körülményeket biztosítson a rabok és a büntetésvégrehajtásban dolgozók számára is, “több teret, több képzési és munkavégzési lehetőséget kapjanak az elítéltek, valamint nagyobb biztonságot élvezzen a személyzet”.

Új börtönök építése a megoldás, nem a “baloldal kudarcra ítélt receptje a börtönök kiürítéséről” - nyilatkozta Ostellari.

Az ország közel 200 fegyintézetében júniusi adatok szerint több mint 61 ezer rab van, miközben a férőhelyek száma 15 ezerrel kevesebb. Az utóbbi egy év alatt közel négyezerrel nőtt a rabok száma. Május óta egymást követték a tiltakozóakciók és börtönlázadások a zsúfoltság és a hőség miatt. Idén már 62 rab vetett véget az életének, hússzal több, mint a műlt év ugyanezen időszakában.

A börtönökben szolgáló rendőrök érdekképviselete (Osapp) a nyáron sürgős beavatkozást szorgalmazott a kormánynál. Az Osapp közlése szerint vasárnap Torinó egyik börtönében egy nigériai rab öt börtönőrre támadt rá, akik közül többet megharapott. A nápolyi bíróság egyik cellájában hétfőn egy olasz rab akart véget vetni életének, és csak a rendőrök gyors beavatkozásának köszönhető, hogy öngyilkossági kísérlete nem sikerült.

A baloldali pártok a nyári lázadások során részleges amnesztiát javasoltak, valamint alternatív büntetésfajták bevezetését a börtönök zsúfoltságának enyhítésére.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×