eur:
392.82
usd:
354.74
bux:
72789.23
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Nyitókép: Pixabay

Trópusi vihar szedi áldozatait a Fülöp-szigeteken

A vihar partot érés után tovább erősödött, és a meteorológiai hivatal szerint elérte az óránkénti 85 kilométeres sebességet, óránként 105 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel.

Legkevesebb tizennégy ember életét vesztette áradásokban és földcsuszamlásokban a Fülöp-szigetek keleti részére lecsapó trópusi vihar következtében, a fővárosban felfüggesztették az oktatást és a kormányzati munkát, a vihar miatt egymásnak ütközött két hajó egy fővárosi kikötőben - közölték az illetékes hatóságok hétfőn.

A Yagi trópusi vihar helyi idő szerint hétfő délután csapott le az északkeleti Aurora tartomány Casiguran nevű tengerparti városára. A vihar partot érés után tovább erősödött, és a meteorológiai hivatal szerint elérte az óránkénti 85 kilométeres sebességet, óránként 105 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel. A vihar azóta az ország legészakibb területei felé halad, és az előrejelzések szerint jó eséllyel tájfunná válhat, mielőtt Kína déli területei felé veszi az irányt.

A hatósági közlések szerint a tizennégy halálos áldozat fölcsuszamlásokban vesztette életét, illetve a vízbe fulladt. A fővárostól nyugatra található Rizal tartományban két kis hegyvidéki kunyhót sodort el a földcsuszamlás. A sárlavina három ember, köztük egy terhes nő halálát okozta, négy másik falubéli egy megáradt patakban fulladt meg - közölte a katasztrófavédelem. További négy ember halt meg fölcsuszamlásokban Cebú városában, illetve Észak-Sámar tartományban. A keleti Naga városában egy ember áramütésben halt meg, ketten pedig a vízbe fulladtak.

A vihar miatt riasztást adtak ki az ország legnépesebb tartományának, Luzón területének nagy részére - ideértve Manilát is, ahol a hatóságok felfüggesztették az összes oktatási intézmény működését, illetve a legtöbb kormányzati intézményben folyó munkát. A hatóságok leállították a tengeri közlekedést a vihar által érintett kikötőkben, amelynek következtében több mint háromezer kompra váró utas és rakodómunkás rekedt a parton. A viharos időjárás miatt több belföldi repülőjáratot is felfüggesztettek.

A főváros térségében található Navotas kikötőjében horgonyzó MV Kamilla kiképzőhajónak nekiment egy, a kikötőből kiforduló másik hajó, amelyet a hullámok térítettek el. Az MV Kamilla hajóhídja megsérült, a fedélzeten tűz ütött ki, az ott tartózkodó 18 tiszt és a legénység elmenekült a hajóról, és egy arra járó vontatóhajón jutott ki a partra - közölte a parti őrség.

Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×