eur:
392.64
usd:
352.18
bux:
73141.98
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Nyitókép: Wikipédia

Életműdíjat kapott Meg Ryan a 30. Szarajevói Filmfesztiválon

Azért kezdett színésznőként szerepeket vállalni, hogy finanszírozni tudja újságírói tanulmányait.

Tiszteletbeli Szarajevó Szíve-életműdíjjal tüntették ki Meg Ryan hollywoodi színésznőt, rendezőt és producert kedden este a 30. Szarajevói Filmfesztiválon.

Ryan további három filmes alkotóval, Alexander Payne amerikai és Elia Szuleiman palesztin rendezővel, valamint John Turturro amerikai színésszel együtt részesült idén az elismerésben.

Az estén a filmmustra szabadtéri mozijában a Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével 1998-ban készült Szerelem hálójában című romantikus filmet vetítették, amelyet 1999-ben a Szarajevói Filmfesztivál is műsorára tűzött.

Ryan mesterkurzust is tartott a Mi lesz később című, 2023-as filmjéről, amit ugyancsak bemutattak a fesztiválon. A produkció, amelynek forgatókönyvét is ő írta, és David Duchovnyval együtt főszerepet játszik benne, a színésznő második rendezése a 2015-ben megjelent Ithaca című háborús dráma után.

Ryan pályafutására visszatekintve felidézte, hogy azért kezdett színésznőként szerepeket vállalni, hogy finanszírozni tudja újságírói tanulmányait.

"Kezdő voltam, és ezt ma már nagyon értékes dolognak tekintem, mert egyfajta naivitást és ártatlanságot jelent, ami fontos, ha művész az ember" - mondta.

A pénteken záruló, egyhetes Szarajevói Filmfesztivál programjában idén mintegy 240 film szerepel, köztük magyar produkciók is. A dokumentumfilmes válogatásban Rubi Anna Az életed nélkülem című filmjét, a diákfilm kategóriában pedig Tőkés Anna Az utolsó dobás, Farkas Marcell Sárkánykor és Tudisco Júlia A madár gyermekei című alkotását is láthatja a közönség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. A nap folyamán elfoglalta az orosz hadsereg az 1000 fős lakosságú Zselannét. Oroszország ma bejelentette: többé nem hajlandók tárgyalni Ukrajnával a háború lezárásáról. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 21. 22:44
×
×
×
×