eur:
390.17
usd:
359.58
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Wikipédia/Charles J. Sharp/Sharp Photography

Írtják a medvéket Szlovákiában

Az idén július közepéig 41 úgynevezett problémás medvét lőttek ki Szlovákiában - közölte kedden a szlovák természetvédelmi hivatal.

"Minden egyes esetben olyan példányról volt szó, amely elvesztette az emberektől való félelmét, illetve veszélyt jelentetett a polgárok életére, testi épségére vagy vagyonára nézve" - ismertette egy hatósági szóvivő Besztercebányán. Hangsúlyozta egyben, hogy a kilövések engedélyezése előtt alapos vizsgálatot folytatnak.

Szlovákiában éjjel-nappal hívható segélyvonalat hoztak létre, amelyen jelenteni lehet a vadállatokkal való veszélyes találkozásokat. A 18081 telefonszámon elérhető központ egyebek között szakemberekből álló csapatot is küldhet a helyszínre. Mindazonáltal a szlovák természetvédelmi hatóságok munkájának súlypontját a megelőzés és felvilágosítás képezi. Így egyebek között arra figyelmeztetik a lakókat, hogy tartsák zárva a kukákat, hogy a medvék ne menjenek a házak közelébe.

A mintegy 5,4 milliós Szlovákiában becslések szerint hozzávetőleg 1300 medve él főként a hegyekben és a sűrű erdőségekben.

Ugyanakkor időnként incidensek is történnek. Az idei év elején több tucat ember - túrázó, gombász, illetve erdész - sérült meg a vadállatokkal történt találkozások alkalmával. Márciusban egy medve elől menekülő nő szenvedett halálos balesetet.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a medvékkel való találkozások alkalmával nyugodtan állva kell maradni, majd lassan visszahúzódni. Semmiképpen sem ajánlatos ilyen helyzetben kézzel hadonászni, köveket dobálni, hangosan kiabálni vagy szelfizni.

Címlapról ajánljuk

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×