eur:
389.68
usd:
357.87
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
A WizzAir egyik járatának beszálló utasai. Forrás: Infostart  Szörényi Péter
Nyitókép: Forrás: Infostart Szörényi Péter

Az EU egyértelművé tette, hogy milyen jogok illetik meg a légi utasokat

Az Európai Bizottság iránymutatásokat tett közzé a légi utasok jogairól, hogy segítse a rendeletek betartását és összehangolását az illetékes nemzeti hatóságok számára.

A brüsszeli közlemény emlékeztetett, az Európai Bizottság 2016 óta tesz közzé iránymutatásokat, hogy kezelje a nemzeti végrehajtó szervek, az utasok és az utasokat tömörítő egyesületek, valamint a repülési ágazat képviselői által felvetett leggyakoribb problémákat.

A hétfőn közzétett felülvizsgált iránymutatás elsősorban az Európai Unió Bírósága e témában 2016 óta hozott ítéleteit foglalja össze, és értelmező iránymutatásokat tartalmaz a fogyatékossággal élő és csökkent mozgásképességű légi utasok jogairól is.

Közölték, az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk. Ha az egyes országokban eltérő intézkedések érvényesülnek, az összezavarhatja az utasokat, probléma esetén nehézséget okoz nekik, hogy megtalálják, kitől, illetve melyik hatóságtól kérhetnek segítséget.

Az uniós bizottság hétfőn tett közzé egy Eurobarométer-felmérést, amely szerint az európaiak többsége továbbra sem érzi úgy, hogy elegendő információval rendelkezik az utasjogokról.

A felmérésben megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri a vasúti utazáshoz kapcsolódó utasjogokat. A légi közlekedés esetében ez az arány 27 százalék volt, és még ettől is elmaradt a hajózás 16 százalékkal.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű válaszadók 84 százaléka ismeri utasjogait - tájékoztattak.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×