eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Földcsuszamlás
Nyitókép: Lloyd Cluff/Getty Images

Ítéletidő okoz földindulást a magyar határtól bő 100 kilométerre

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

Az észak-szlovéniai Logar-völgyben egy földcsuszamlás elzárta az egyik helyi utat. Lasko városában egy idősotthont és a helyi termálfürdőt árasztotta el a víz, valamint Celje és Zidani Most között több utat is elzárt a forgalom elől.

Velenjében több aluljáró került víz alá. Az egyikből a tűzoltóknak egy járművet kellett kimenteni. A Gorenje háztartásigép-gyártó vállalatnak a városban működő üzemcsarnokait is elárasztotta a víz, Sostanj községben pedig a Florjanscica folyó mintegy tíz házat öntött el.

Az északnyugati Gorenjska régióban szintén épületek kerültek víz alá, a földcsuszamlások pedig utakat zártak el. A Predvor településen lévő Kokra faluban egy folyó lerombolt egy hidat és elárasztott több épületet.

A legtöbb csapadék a Karavankák-hegység területén, Közép-Szlovéniában és Posavje térségében hullott.

A környezetvédelmi ügynökség jelentése szerint Krskóban mérték a legtöbb esőt, 112 litert négyzetméterenként, míg a Karavankák-hegység közelében fekvő Jelendolban 105 liter eső esett négyzetméterenként.

Az esőzések estig folytatódnak Szlovénia-szerte, de kisebb intenzitással, mint az éjszaka folyamán. A kisebb folyók azonban tovább áradhatnak - tette hozzá az ügynökség.

Szlovéniát tavaly augusztus elején története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A heves esők okozta áradások - amelyek az ország területének kétharmadát érintették - milliárdos nagyságrendű károkat okoztak, és hat halálos áldozatot követeltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×