eur:
390.32
usd:
357.11
bux:
72726.66
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Minszk, 2015. május 9.Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök fiával, Nyikolajjal a győzelem napi katonai parádén Minszkben 2015. május 9-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov)
Nyitókép: Nyikolaj Petrov

Fehéroroszország "békeszeretetből" kedvez Magyarországnak is

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.

A harmincöt érintett ország Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, San Marino, Szlovákia, Szlovénia és a Vatikán.

2022 óta a vízummentesség Litvánia, Lettország és Lengyelország állampolgárai számára van érvényben.

A vízummentes be- és kilépés minden közúti és vasúti határátkelőnél érvényes. A vízum nélküli fehéroroszországi tartózkodás maximális időtartama 30 nap.

"A Fehéroroszország területére a vízummentes rendszer keretében belépők az Oroszországi Föderáció kivételével folytathatják az átutazást harmadik országba, a repülőtéri határátkelőkön is"

- közölte az Állami Határőrizeti Bizottság (határőrség) sajtószolgálata.

A külügyminisztérium adatai szerint személyi igazolvánnyal utazhatnak be Fehéroroszországba Azerbajdzsán, Albánia, Argentína, Brazília, Ecuador, az Egyesült Arab Emírségek, Georgia, Izrael, Kazahsztán, Katar, Kína, Kirgizisztán, Kuba, Moldova, Mongólia, Montenegró, Nicaragua, Oroszország, Örményország, Saint Kitts és Nevis, Szerbia, Tádzsikisztán, Törökország, Ukrajna, Üzbegisztán és Venezuela állampolgárai.

A határőrség július 15-én közölte, hogy 2024 eleje óta a vízummentesség keretében több mint 116 ezer, az EU tagállamaiban élő külföldi állampolgár utazott Fehéroroszországba. Többségük Litvániából, Lettországból és Lengyelországból.

Címlapról ajánljuk
Megijedtek Európában Donald Trump alelnökjelöltjétől

Tudósítónktól
Megijedtek Európában Donald Trump alelnökjelöltjétől

Donald Trump világosan üzent azzal, hogy a bizonyos körökben elszigetelődéspártinak nevezett James David Vance ohiói szenátor lett az alelnökjelöltje. Egyre többen aggódnak Európában amiatt, hogy a második Trump-elnökség gyengítené a biztonsági kapcsolatokat, valamint Ukrajna támogatását is.

Ursula von der Leyen keményen beszólt jobboldali ellenzékének

"Nem fogom elfogadni, hogy a demagógok és a szélsőségesek tönkretegyék európai életmódunkat, hogy Európát belülről vagy kívülről szétszakítsák, hogy társadalmaink szélsőséges polarizációja elfogadottá váljon, ezért készen állok arra, hogy a harc élére álljak az Európai Parlament összes demokratikus erejével együtt" - jelentette ki az Európai Bizottság elnökjelöltje Strasbourgban az uniós parlament plenáris ülésén elhangzott, majdnem egyórás beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?

Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?

Csütörtökön is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így már a délelőtti órákban a 390-es szint alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi csúcsra bukott az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében, igaz itt egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését. Ma tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, leginkább ez az esemény hozhat mozgást a piacokon. Az irányadó ráta várhatóan 3,75%-on marad, így a háromnegyed 3-kor kezdődő sajtótájékoztató üzeneteire kell majd nagyon figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×