eur:
390.89
usd:
357.35
bux:
72539.74
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Unsplash.com

Átplasztikázott arcú bűnözők miatt zártak be klinikákat - megdöbbentő részletek

Illegális klinikákon plasztikai sebészettel varázsoltak új külsőt szökevényeknek és más bűnözőknek a Fülöp-szigeteken.

A rendőrség még májusban razziázott Manila déli külvárosában, Pasayban található, belülről feltűnően jól felszerelt kórházra emlékeztető létesítményben – közölte az Index a BBC beszámolóját ismertető cikkében. A szervezett bűnözés elleni elnöki bizottság által közzétett fotó szerint a különbség csak annyi, hogy ezeknek az „intézményeknek” a termeiben jóval több ágyat zsúfoltak be.

A hatóságok kilátásba helyezték, hogy két ilyen illegális kórházat bezárhatnak az „elkövetkező hetekben”, arra azonban nem adtak magyarázatot, hogy a rajtaütés és a bezárás között miért telik el ilyen hosszú idő. Az illegális kórházak felszereltségéből ítélve csodákra voltak képesek.

Teljesen új embert varázsolhattak bárkiből

– nyilatkozta Winston John Casio, a szervezett bűnözés elleni bizottság, a PAOCC szóvivője. A többi között hajbeültetéshez szükséges eszközöket, fogászati implantátumokat és bőrfehérítő csepegtetőket foglaltak le a pasayi kórházban.

A hatóságok által megfigyelt két, teljesen törvénytelenül működő kórház méretében négyszer nagyobb, mint a kerületben működő állami.

Az ellátottak köre – a nyomozás szerint – elsősorban a Fülöp-szigeteken illegálisan működő online kaszinók személyzetének tagjai közül került ki. A körülmények megértéséhez tudni kell, hogy a szigetországban egészen tavalyelőttig zavartalanul működött a pogo (Philippine Online Gaming Operations), vagyis egy online játékokat működtető szolgáltatás.

Miután Kínában tiltott a szerencsejáték, a fülöp-szigeteki hatóságok felismerték a piaci rést, és egy ideig engedélyezték az internetes kaszinózást. Az üzlet annyira beindult, hogy az alvilág a pogo árnyékában indította be a telefonos átverésekre szakosodott ágazatát.

Figyelem, ne dőljön be a +63-as előjelű hívásoknak, ez a Fülöp-szigetek országkódja!

A pasayi razziában két vietnami és egy kínai orvost, továbbá egy kínai patikust és egy vietnami ápolónőt vettek őrizetbe. Mondani is felesleges: egyiküknek sem volt munkaengedélye. A rajtaütés során találtak egy vesedializátort is. A nyomozók ebből arra következtetnek, hogy a „kórházban” a plasztikai sebészet mellett egyéb gyógykezeléseket is végeztek.

„Kívülről úgy néz ki, mint egy hagyományos klinika, de bent az ember megdöbben a legmodernebb technológia láttán” – mondta Casio. A pogo-kórházakban senkitől sem kértek személyazonosításra alkalmas dokumentumot, így akár menekülő szökevényt vagy illegális bevándorlót is elláthattak – ha volt pénze.

Az online szerencsejáték, a POGO az előző elnök, Rodrigo Duterte hatéves, 2022-ig tartó ciklusa alatt virágzott, aki baráti kapcsolatok kialakítására törekedett Kínával.

Utódja, Ferdinand Marcos Jr. azonban épp bűnözői hátszélre hivatkozva szigorított a pogók működésén.

Az elnök nem akarja, hogy a bűnözés ejtsen csorbát Fülöp-szigetek nemzetközi megítélésén – mondta a szóvivő, aki szerint közvetlen utasítást kaptak a „telefonos átverések farmjainak” felszámolására, amelyek világszerte nagyszámú embert céloznak meg. Tavalyelőtt a fülöp-szigeteki hatóságok letartóztatták az egyik kínai bűnszervezet tagját, aki plasztikai műtéttel próbálta álcázni magát. A beavatkozást vélhetően az egyik illegális kórházban végezték.

Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépéssel kezdte a munkáját az új Európai Parlament

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

A makroadatok és az amerikai jegybankárok kommentárjai mellett vállalati gyorsjelentések is mozgatják a héten a tőzsdéket, emellett a nagy amerikai technológiai papírok felől egy látványos elfordulás látszik, az esést a chipgyártó vállalatok vezetik, miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok szigorúbb exportkorlátozásokat vezethet be az iparban. A mesterséges intelligencia zászlóshajójának számító Nvidia különösen nagyot esett, kulcsszinten van az árfolyam. A tech-túlsúlyos Nasdaq index olyan nagy esésben van, amilyenre utoljára 2022 decemberében volt példa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×