eur:
393.11
usd:
363.29
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
AGRIGENTO, ITALY - SEPTEMBER 07: Tourists visiting the Temple of Concordia in the Valley of the Temples on September 07, 2023 in Agrigento, Italy. The Valley of the Temples includes the ruins of seven temples, the city walls, the agora, the Roman forum, the necropolis and the rock sanctuaries. Agrigento will be the Italian Capital of Culture 2025. (Photo by Fabrizio Villa/Getty Images)
Nyitókép: Fabrizio Villa/Getty Images

Nagy a gáz, elfogyott a víz Olaszország egyik látványosságánál

Agrigento jövőre az olasz kultúra fővárosa lesz, de most kénytelen elküldeni a tömegesen érkező turistákat.

A szicíliai hegyi város, Agrigento az idei évben nem fogadja a látogatókat, mivel a szélsőséges időjárás és a régi, rosszul működő vízellátó rendszer miatt a város szinte teljesen kiszikkadt. A város, amelyet 2025-re az olasz kultúra fővárosává neveztek ki, nem tudja garantálni a folyóvizet a turisták számára, így kénytelen alternatív, külső forrásokat igénybe venni a probléma megoldására – írja a hirado.hu.

A vízhiány miatt a turisták sorra mondják vissza a foglalásaikat az UNESCO világörökség részét képező Agrigentóban, amely az ókor óta fennmaradt görög templomairól ismert. Ennek komoly gazdasági következményei lesznek, mert turizmusból szármatik főként bevételük az ott élőknek.

A helyiek elmondták, hogy sokszor több mint fél órába telik, mire egy vödör megtelik vízzel, a szállodatulajdonosoknak pedig külföldről kell vizet vásárolniuk a vendégeik számára, mivel az ország nem tudja megfelelő ütemben ellátni a régiót.

Szicília először februárban vezetett be vízkorlátozást, amikor hivatalosan is szükségállapotot hirdettek.

A turizmus idei visszaesése egy évvel azután történt, hogy súlyos erdőtüzek pusztítottak a szigeten, amelynek sok lakója a mezőgazdaságra és a földművelésre támaszkodik, de ezek az ágazatok is hanyatlanak az aszály miatt. Renato Schifani, Szicília regionális elnöke azt állította, hogy a sziget termésvesztesége, a kiürült víztározók, és az elpusztuló állatállomány már meghaladta az egymilliárd dollárt – és ebbe még a turizmus kiesését nem számították bele.

Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×